{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ay, Carmela" za 18. rođendan SARTR-a

S
17.5.2010. u 10:10
0
0
"Ay, Carmela" za 18. rođendan SARTR-a
0
"Ay, Carmela" za 18. rođendan SARTR-a
Povodom 18. rođendana SARTR-a u ponedjeljak , 17. maja 2010. godine, sa početkom u 20 sati bit će odigrana predstava "Ay, Carmela" autora Josea Sanchisa Sinisterre u režiji Roberta Raponje.
U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

Sarajevski ratni teatar SARTR je nastao iz nužde: da se očuva vertikala čovjekove opstojnosti, duhovna mobilnost, jedini garant da čovjek nije pao, da nije porobljen. Ima u tome nečega prirodnog: teatar je uvijek bio u čovjekovoj blizini, uvijek se uključivao u živi process komunikacije sa vremenom , ma u kom se vidu ono ukazivalo, od pradavnine do danas.

Zahvaljujući ljudima koji su mu se našli na čelu, Sarajevski ratni teatar nije skliznuo u agitku, niti je postao sredstvo za neminovno vulgariziranje teatarske umjetničke poruke. Slijedio je iskonsku misiju teatra – da bude sublimat duhovnog I mjere čovjekove veličine u povijesti bez obzira kojom su snagom njeni virovi pokušavali raščovječiti čovjeka.

Pišući dramski tekst "Ay, Carmela" Josea Sanchisa Sinisterre vjerovatno nije ni slutio koliko će zanimanje u široj teatarskoj javnosti on izazvati. "Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu) u okolnostima španskog građanskog rata koji su netom okupiranom selu, u kome su dan ranije ugovorili "svoju tezgu", primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutra namjeravaju streljati. Radnja započinje dan nakon te izvedbe da bi kroz fragmente, postupkom flash backa, bila rekonstruisana i sklopljena u sliku događaja iz prethodne večeri.

Na 18. rođendan SARTR-a predstava "Ay, Carmela" bit će izvedena 180. put.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: