Srebrenica
0

"Ay, Carmela" u četvrtak u Kulturnom centru

Sarajevo-x.com
U okviru zajedničkog projekta Festivala MESS i Italijanske kooperacije, Teatar u Srebrenici, sutra će u 17 sati u Kulturnom centru u Srebrenici biti odigrana kultna predstava Sarajevskog ratnog teatra "Ay, Carmela", u režiji Roberta Raponje.

"Ay, Carmela" je politička drama autora Jose Sanchis Sinisterra koja prikazuje složeni položaj umjetnika. Kako sam reditelj Raponja ističe: "Život i smrt za Sinisterra toliko su slični, da rat napada i ubija ne samo žive, nego i mrtve. Zaborav, pak, najžešće ubija. Carmela odbija umrijeti po drugi put, šarmantno i prostodušno se opire zaboravu, ona je tu mrtva da nas, ne moralizirajući, niti propovjedajući, sjeti na etička proturječja preživljavanja umjetnika u ratnim okolnostima." Radnja predstave odvija se ratnim okolnostima, u vrijeme građanskog rata u Španiji.

"Ay, Carmela" se smatra jednom od najpoznatijih predstava savremenog bosanskohercegovačkog teatra. Predstava je izrazito sentimentalna, emotivna i intimna hronika sjećanja na španski građanski rat dok istovremeno slavi umjetničku čast i dostojanstvo, ljudskost i moralne kvalitete kolektivne antifašističke svijesti.

Iako se bavi izuzetno delikatnom i osjetljivom temom, posebnu težinu ova predstava je dobila kroz jedinstvena glumačka ostvarenja Selme Alispahić i Dragana Jovičića, dok u predstavi igra i Jasenko Pašić.

U okviru Teatra u Srebrenici odigrane su predstave Mikija Trifunova "Svjedok", "Ćelava pjevačica" Mostarskog teatra mladih, te su održane i zanimljive teatarske radionice. Kroz ovaj zajednički projekat sa Italijanskom kooperacijom, Festival MESS ostvaruje posebno važan cilj - oživljavanje teatarske scene u drugim bh. gradovima smatrajući kako niti jedan dio naše zemlje ne smije biti zapostavljen kada je u pitanju teatarska umjetnost.