"Ay, Carmela" slavi 20 godina igranja: Ova predstava je dio borbe protiv svakog zla

Klix.ba
13.3.2019. u 10:33
46
0
"Ay, Carmela" slavi 20 godina igranja: Ova predstava je dio borbe protiv svakog zla
46
"Ay, Carmela" slavi 20 godina igranja: Ova predstava je dio borbe protiv svakog zla Foto: Velija Hasanbegović
U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) će 19. i 20 marta biti obilježeno 20 godina od premijernog izvođenja predstave "Ay, Carmela" Jose Sanchisa Sinisterrae, a u režiji Roberta Raponje.
"Ay, Carmela" je najizvođenija i najdugovječnija predstava Sarajevskog ratnog teatra. Više puta je obišla Bosnu i Hercegovinu, a veliki broj igranja imala je na gostovanjima (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska, Velika Britanija).

Foto: Velija Hasanbegović Foto: Velija Hasanbegović


"Rijetkost je da jedna predstava doživi 20 godina od premijere, a da se ne radi o turističkoj atrakciji ili muzejskom primjerku. Za naše teatarsko podneblje to je događaj od historijskog značaja. 'Ay Carmela' je živa, snažna, hrabra, ispunjena emocijama i to je i čini bezvremenim teatarskim događajem. Bolna iskustva rata iz devedesetih se prožimaju sa ovom storijom smještenom u doba Španskog građanskog rata. Sve dok ima režima koji čovjeku oduzimaju slobodu i dok ima diktatora, malih i velikih, ova predstava blista svojom jasnom i svijetlom energijom dobra. Ona će uvijek govoriti o poziciji umjetnika i malog čovjeka u crnim vremenima. Ova predstava će uvijek biti dio borbe protiv svakog zla", rekao je direktor SARTR-a Aleš Kurt.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić. Ulaznice možete rezervisati putem telefona 033 664 070 ili putem Facebooka. Omogućen je popust za studente i penzionere.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: