No pasaran
61

"Ay, Carmela" oživljava Spomen park Vraca i još jednom šalje snažnu antifašističku poruku

Piše: E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U ambijentu Spomen-parka Vraca koji je nakon Drugog svjetskog rata postao sinonim otpora i borbe građana će povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, biti izvedena predstava "Ay, Carmela" Sarajevskog ratnog teatra.

Riječ je o jednoj od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava koja je obilježila historiju bh. teatra i koja već 20 godina u BiH, ali i regiji i Evropi, šalje snažnu antifašističku poruku. Upravo na obilježavanju dvadesetogodišnjice ove predstave je Milan Trivić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, došao na ideju da povodom Dana pobjede nad fašizmom u sjećanje na sve žrtve ova predstava bude izvedena u ambijentu Spomen-parka Vraca.

Milan Trivić (Foto: D. S./Klix.ba)
Milan Trivić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Ova ideja je pokušaj oživljavanja Spomen-parka Vraca, jednog od najvećih i najvažnijih resursa Sarajeva koji je godinama zanemaren. Predstava će biti izvedena 15. maja u tvrđavi, ali pod otvorenim nebom, i to je odličan prostor za ovu predstavu, jer bez pobjede nad fašizmom ne bi bilo moguće ni Sarajevo, ni BiH, ni EU. Ovo izvođenje 'Ay, Carmele' bit će posvećeno potomcima, odnosno žrtvama čija su imena uklesana na Spomen-parku Vraca", rekao je Trivić.

Direktor SARTR-a Aleš Kurt rado je prihvatio Trivićev prijedlog ističući kako je vrijeme da ovakva mjesta dobiju namjenu i postanu bliži građanima.

Aleš Kurt (Foto: D. S./Klix.ba)
Aleš Kurt (Foto: D. S./Klix.ba)

"To je mjesto koje ima simboliku i koje je geografski smješteno na interesantnom mjestu, a umjetnička dešavanja su odličan način da ovakvi prostori dobiju pravu namjenu. Oživljavanje mjesta kao što je Spomen-park Vraca je velika stvar i sigurno bi to bio pun pogodak za građane, ali i turiste", rekao je Kurt.

Pod rediteljskom palicom Roberta Raponje dušu ovoj predstavi udahnuli su Selma Alispahić, Dragan Jovičić, Meida Šupuk i Jasenko Pašić, a Alispagić ističe da "Ay, Carmela" više nije predstava, već misija.

Selma Alispahić (Foto: D. S./Klix.ba)
Selma Alispahić (Foto: D. S./Klix.ba)

"'Ay, Carmela' je misija ne samo nas umjetnika koji je izvodimo, već i SARTR-a jer je održala ideju na kojoj je SARTR nastao. Ona je krik umjetnika protiv fašizma koji se dešavao u životima ljudi. Ponosni smo što se ta ideja s kojom smo krenuli prije 20 godina glasno čula u svim gradovima BiH, ali i u regiji i Evropi. Spomen-park Vraca su vjerovatno najstrašnije i najbolnije, ali u isto vrijeme i najznačajnije mjesto za izvođenje ove predstave. Značajno je to što ćemo s tog mjesta postati poruku mladim ljudima", rekla je Alispahić.

Njen kolega Dragan Jovičić naglašava da je veoma važno da u vremenu revizije historije čuje glas umjetnika.

Dragan Jovičić (Foto: D. S./Klix.ba)
Dragan Jovičić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Osjećam dug prema svojoj rodbini, ali i prema svima koji su dali svoje živote za oslobođenje Sarajeva i borbu protiv fašizma. Ova predstava je moj način da im se zahvalim", rekao je Jovičić.

Trivić se zahvalio Vladi Kantona Sarajevo koja je pokrenula akciju čišćenja zahvaljujući kojoj Spomen-park Vraca dobijaju sasvim novi izgled.

"Dom prije mjesec dana Spomen-park Vraca su bila poprište vandalizma, bilo je to sramota koja je ponižavajuća za grad. Spomenici su sada očišćen, a iako posao nije završen Vracama se vrača dignitet", rekao je Trivić dodajući kako naredne godine 100.000 kineza namjerava posjetiti Vraca.

Nataša Tabori (Foto: D. S./Klix.ba)
Nataša Tabori (Foto: D. S./Klix.ba)

Da oživljavanje Vraca mnogo znači građanima potvrdila je Sarajka Nataša Tabori čija je pranana ubijena na Vracama.

"Vraca mi neizmjerno mnogo znače, jer imam žrtve s obje strane porodice. Vraca su dio naše historije koji treba biti sačuvan i ostaviti trag budućim generacijama", poručila je Tabori.

Predstava "Ay, Carmela" će u ambijentu Spomen-parka Vraca biti izvedena u srijedu, 15. maja, u 21 sat. Pomjeranje predstave izvršeno je zbog vremenskih neprilika. Ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenosti mjesta potrebno izvršiti rezervaciju na broj 033 664 070 ili putem Facebooka.