Pod otvorenim nebom
605

"Ay, Carmela" oživjela Spomen-park Vraca i poručila: No pasaran

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Pod otvorenim nebom u obnovljenom izdanju Spomen-parka Vraca, koji je nakon Drugog svjetskog rata postao sinonim otpora i borbe građana, izvedena je predstava "Ay, Carmela" Sarajevskog ratnog teatra.

Riječ je o jednoj od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava koja je obilježila historiju bh. teatra i koja već 20 godina u BiH, ali i regiji i Evropi, šalje snažnu antifašističku poruku. "Ay, Carmela" je hronika sjećanja na Španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. Pod rediteljskom palicom Roberta Raponje dušu ovoj predstavi udahnuli su Selma Alispahić, Dragan Jovičić, Meida Šupuk i Jasenko Pašić koji već 20 godina govore o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Upravo iz tog razloga izvođenje ove predstave u ambijentu Spomen-parka Vraca ima višestruko značenje. Tokom Drugog svjetskog rata austrougarska vojna tvrđava pretvorena je u službeno stratište građana Sarajava. S obzirom na to da su Vracap ostala sinonim otpora i borbe građana protiv fašizma, na ovom mjestu je 25. novembra 1981. godine izgrađen Spomen-park, a tvrđavi je data muzejska namjena. U atriju bilo je upisano 9.091 ime žrtava rata koje su ubijene u Sarajevu i oko njega. Ratnih devedesetih godina Spomen-park vraca je devastiran, a služio je kao mjesto odakle je grad gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera.

U sjećanje na sve žrtve, povodom Dana pobjede nad fašizmom, sa malih vrata grada ekipa predstave "Ay Carmela" poručila je da fašizmu nema prolaza.

Spomen-park Vraca se prostire na 3.000 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora i predstavlja jedan od najvećih kulturnih, umjetničkih, historijskih i turističkih potencijala grada Sarajeva. U svom obnovljenom izdanju ovaj kompleks vraća se u život upravo izvedbom predstave "Ay, Carmela" Sarajevskog ratnog teatra, dok već postoje incijative i drugih kulturnih institucija da svoje sadržaje javnosti predstave upravo u ovom jedinstvenom kulturnom prostoru.