Ne propustite
27

"Ay, Carmela" 8. februara ponovo na sceni Sarajevskog ratnog teatra

L. K.
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u subotu, 8. februara u 20 sati, publika će imati priliku pogledati predstavu "Ay, Carmela“.

“Ay Carmela” je jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini. Nastala je 1999. godine po dramskom tekstu Josea Sanchisa Sinisterra i u prijevodu Filipa Fruka.

Veliki dio izvođenja ove predstave desio se na gostovanjima (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska, Velika Britanija). Pored gostovanja u inostranstvu predstava je više puta obišla i Bosnu i Hercegovinu.

Režiju za predstavu potpisuje Robert Raponja, dramaturg je Dubravka Zrnčič-Kulenović, a u predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

"Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Ujedno je i priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španjolskog građanskog rata primoran odigrati predstavu kao posljenji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan ujutro planiraju strijeljati. Močna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, te počast časti, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve 033/ 664 070, 061 022 874 ili putem Facebook stranice Sarajevskog ratnog teatra.