Kultura
0

Avdić: Smjernice UNESCO-a očekujem za 4 do 5 dana

FENA
U Gradskoj upravi Mostara danas je održan sastanak visokog izaslanstva UNESCO-a s predstavnicima državne Komisije za saradnju s UNESCO-om, predstavnicima Federalnog ministarstva prostornog uređenja i predstavnicima grada Mostara.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o projektnom rješenju hotela "Ruža".

Predsjednik državne Komisije za saradnju s UNESCO-m Sead Avdić kazao je za Fenu kako je s puno razumijevanja i tolerancije UNESCO danas pokazao puno volje da se problem oko hotela "Ruža" prevaziđe.

On je istaknuo kako će eksperti UNESCO-a za četiri do pet dana predložiti smjernice kako riješiti taj problem, a Bosna i Hercegovina bi trebala postupiti po tim smjernicama.

"Nema te cijene koju BiH ne bi platila da ne ugrozi bilo kojim svojim postupkom staru jezgru grada Mostara na svjetskoj mapi kulturno-istorijske baštine i tu nema dileme. Ja sam optimista i naslućujem izlaz iz ove situacije. Naslućujem da će do 7. jula investitor dobiti povoljne vijesti, odnosno da će grad Mostar i BiH dobiti povoljne vijesti da se može nastaviti s gradnjom, da bi se ovaj problem prevazišao", kazao je Avdić.

On je dodao kako je na sastanku pokazano puno jedinstvo bh. institucija te da se može zahvaliti UNESCO-u s aspekta razumijevanja prema BiH i razumijevanja za problem oko hotela "Ruža".

Podsjećamo, hotel "Ruža", čija je ponovna izgradnja u toku, prema ocjenama stručnjaka UNESCO-a ambijentalno se ne uklopi u povijesnu jezgru Mostara. Također, novo zdanje hotela puno je veće od onog prijeratnog.