{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Avanture Trbe i Dugog": Prva banjalučka bajka uskoro u knjižarama

1.11.2015. u 08:28
196
31
"Avanture Trbe i Dugog": Prva banjalučka bajka uskoro u knjižarama
196
"Avanture Trbe i Dugog": Prva banjalučka bajka uskoro u knjižarama
Prva banjalučka bajka "Avanture Trbe i Dugog" trebala bi biti na policama knjižara već u decembru ove godine.
Prema riječima novinarke i književnice Jelene Kojović-Tepić, koja je i napisala ovu bajku, i sam dizajn knjige bit će neobičan i zanimljiv. A sve je krenulo na jedan sasvim običan način. Jelena je svom sinu izmišljala priče pred spavanje. Njemu se dopalo, pa je priču zapisala, testirala na drugoj djeci, a onda se pojavio Mladen Đukić sa sličnim problemom i željom da svom sinu osigura nešto novo i dobro.

"Mladen se uhvatio producentskog posla, Dejan Mijatović je uradio ilustracije i eto nas tu gdje jesmo, pripremamo knjigu i potajno se nadamo da će to biti prva knjiga u serijalu o Trbi i Dugom", kaže Jelena za Klix.ba.Autori bajke "Avanture Trbe i Dugog" zatražili su podršku ljubitelja dobre priče iz cijelog svijeta putem internet sajta Kickstarter, u namjeri da prikupe dovoljno novca da bajku štampaju u latiničnoj i ćiriličnoj verziji, ali i na engleskom jeziku.

S obzirom na to da su sredstva prikupljena i prije roka, jasno je, kaže Jelena, da su roditelji, ali i sama djeca, željni drugačijih priča i bajki.

"U ovu priču smo i mi krenuli kao roditelji koji žele nove bajke za svoju djecu. Svi smo pomalo umorni od reciklaže starih naslova koji se nabrzaka prevode i adaptiraju za naše tržište. A ova akcija nas je uvjerila da nismo sami i da svi, uprkos svakodnevnici, volimo bajke", ističe Jelena.

S obzirom na to da se knjiga mogla naručiti i online, Jelena kaže da ne zna tačno koliko je primjera rezervisano jer je postojala i mogućnost donacije knjiga u humanitarne svrhe, na šta su ljudi iznenađujuće pozitivno reagovali, ali u svakom slučaju radi se o više stotina primjeraka.Svi koji su imali priliku da čuju ovu bajku kažu da im se najviše dopalo to što su Trba i Dugi drugačiji od uobičajenih superheroja.

"Trba i Dugi su jednostavni i topli te pomalo šašavi tipovi. Nisu baš obični, nisu lijepi niti superheroji kakvi se obično očekuju u bajkama, naprotiv, slični su nesigurnim, smotanim klincima koji traže svoje mjesto pod Suncem. Neiskvareni su i vole da se zabave. Djeca sjajno reaguju na iskrenu emociju iskazanu na zabavan način i čini se da su Trba i Dugi uspjeli da im ponude upravo to", ističe Jelena.

I dok se ne pojave u knjižarama, novi junaci Trba i Dugi i dalje žive na sajtu www.trba-dugi.com, gdje svi zainteresovani mogu ušetati u njihovu zemlju i otkriti šta to ova dva dječaka rade i kako planiraju spasiti princezu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: