Podaci za decembar
172

Autobiografski roman Feđe Štukana je najprodavanija knjiga u susjednoj Hrvatskoj

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Knjiga "Blank", autobiografski roman bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana, bila je najprodavanija u susjednoj Hrvatskoj tokom proteklog mjeseca.
Roman od svog predstavljanja 2019. godine bilježi uspjehe u regiji, a nakon što je bio najprodavanija knjiga na Sajmu knjige u Istri, web stranica toplistaknjiga.hr navodi da je u mjesecu decembru "Blank" bio najprodavaniji u cijeloj Hrvatskoj.

Prema podacima o prodaji u knjižarama sastavljena je lista najpopularnijih 50, a upravo je Štukanov autobiografski roman zauzeo prvo mjesto.

Knjiga je također bila jedna od najpopularnijih i u Sarajevu tokom protekle godine, prema podacima Javne ustanove Biblioteke Sarajeva.

Štukan je "Blank" okarakterisao kao "historijski udžbenik" koji donosi detalje iz njegovog života, a zanimljivo je da ga je napisao na nagovor holivudskih zvijezda Brada Pitta i Angeline Jolie.

U stranicama romana, brutalno iskreno i beskompromisno piše o užasima proživljenog rata i teške ovisnosti o heroinu s kojom se borio godinama, pa sve do aktivizma, proslavljenih uloga u Hollywoodu i ispunjenja mladenačkog sna: letenju.

"Ovu knjigu sam pisao sedam godina, a radnja se temelji na sekvencama iz mog života od rođenja pa sve do sada. Puno sam događaja iz svog života opisao u knjizi, ali je isto toliko stvari i izostavljeno s obzirom na to da nisam želio praviti preobimno djelo koje bi bilo smorno za čitanje. Tačnije, u roman sam uvrstio one događaje koji su u značajnom procentu utjecali na daljnje odvijanje mog života. U principu, knjiga je pregled svih značajnijih dešavanja koja su me obilježila", kazao je Štukan svojevremeno za Klix.ba.

Glumac je, također, najavio i da postoji još dosta neotkrivenih detalja iz njegovog života te da nije isključena mogućnost ponovnog pisanja.