Kultura
0

Austrijski režiser Ulrich Seidl gost Sarajevo film festivala

FENA
Ulrich Seidl
Ulrich Seidl
Još jedan prestižni gost ovogodišnjeg Sarajevo film festivala je i austrijski režiser, scenarist i producent Ulrich Seidl, jedan od najprovokativnijih autora u svjetskoj filmskoj industriji.

Kako je danas najavljeno na pres-konferenciji SFF-a, ljubitelji sedme umjetnosti će u okviru festivalskog programa Tribute To imati priliku da uživaju u 10-ak njegovih filmskih ostvarenja.

Seidl je u posljednjoj deceniji stekao status kultnog režisera. Pravi filmove koji uznemiruju, provociraju i šokiraju, a bavi se uglavnom društvom i krajnostima u ljudskom ponašanju.

Njegovi su likovi u potrazi za boljim životom, najčešće na pogrešnim mjestima, ali on u svojim filmovima ostavlja prostora i za nadu u bolje sutra.

Ovaj austrijski režiser, koji u Sarajevo stiže 22. augusta, autor je niza dokumentarnih i dva igrana filma. Za svoja ostvarenja je dobio i niz prestižnih nagrada.

Prema riječima direktora SFF-a Mirsada Purivatre, Seidl ne putuje često i nije sklon davanju intervjua i velikim istupima. Ipak, rado je pristao biti gost Sarajeva i Festivala.

Među filmovima koje će sarajevska publika moći pogledati su: "Pseći dani", "Znaš Isuse", "Očekivani gubici", "Braćo, budimo sretni", te "Import/Export", koji će biti prikazan i na gala projekciji kojom će biti ozvaničen i ulazak od naredne godine Austrije u takmičarski program Festivala.

Osim predstavljanja prestižnog gosta, danas je SFF potpisao još jedan ugovor o partnerstvu. Riječ je o ugovoru s predstavništvom Tvornice duhana Rovinj za BiH.

Ova kompanija će za vrijeme trajanja Festivala prirediti niz sadžaja koji podržavaju program SFF-a i time dati doprinos njegovom razvoju.

Također, potvrđeno je da su u toku i posljednje pripreme za početak Festivala, koji će biti održan od 17. do 25. augusta. Očekuje se da će ovo njegovo 13. izdanje biti veće i bolje nego prethodna.