Kultura
0

Austrijski konkurs za dramu i u Bosni i Hercegovini

FENA
Austrijsko Ministarstvo za evropske i međunarodne poslove u saradnji s P.E.N klubom i dr. Christianom Papkeom organizira dramski natječaj, a natjecati se mogu osobe koje su rođene ili žive u BiH, imaju državljanstvo ili žive u regiji više od 15 godina.

Rok za predaju radova je 1. decembar, a drame se mogu predati na bosanskom, hrvatskom, srpskom i romskom jeziku. Uz originalni tekst mora se predati i engleska verzija teksta.

Predstavnik projekta dr. Christian Papke poziva dramske pisce da prijave svoje ranije neobjavljene drame koji odgovaraju temi "Razgovarajući o granicama: život u dobu tranzicije".

"Tema može imati direktnu ili indirektnu vezu s naslovom. Radnja može biti historijska ili fiktivna. Međutim, treba sadržavati nešto što će nas upoznati s vama kao osobom ili kao društvom," objašnjava Papke.

Pobjednička drama ne samo da će biti nagrađena s pristojnim iznosom novca već i lijepim, književnim prijevodom na njemački jezik. Nagrada obuhvata i objavljivanje 10.000 kopija da bi se drama promovirala. Bit će organizirano i javno čitanje.

Ukoliko to bude moguće, priredit će se i produkcija drame. Pobjedničku dramu bira međunarodni stručni žiri, a uključuje i članove iz Bosne i Hercegovine.

Svake godine konkurs se fokusira na posebni region. Započet je u Makedoniji, otišao je u Srbiju, a prošle godine održan je u Hrvatskoj.