{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijska muzejska akademija postavlja izložbu u Historijskom muzeju BiH

F
3.4.2008. u 15:06
0
0
Austrijska muzejska akademija postavlja izložbu u Historijskom muzeju BiH
0
Austrijska muzejska akademija postavlja izložbu u Historijskom muzeju BiH
Muzejska akademija "Joanneum" iz Graza, u Austriji, u sklopu svog projekta “Internacionalna kuratorijalna akademija, nastavlja i ove godine svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini postavljanjem nove izložbe u Historijskom muzeju BiH.
Kako je saopćeno danas iz austrijske ambasade u BiH, nakon što je tim Muzejske akademije Joanneum 2007. organizirao i proveo radionicu pod nazivom “Organising & Curating the Transition", ove godine je donesena odluka da se u Historijskom muzeju BiH u samo dva dana postavi nova izložba.

Finansijska podrška za ovaj poduhvat došla je od austrijske organizacije KulturKontakt i "Instituta umjetnost u kontekstu" Univerziteta umjetnosti u Berlinu.

S grupom studenata i mladih suradnika Historijskog muzeja izabrano je 30 eksponata iz muzejske zbirke Historijskog muzeja od kojih je napravljena izložba.

Zamišljeno je da svaki eksponat prikaže jedan aspekt bosanskohercegovačke historije i istovremeno na osnovu svog porijekla ispriča nešto i o historiji samog Historijskog muzeja.

Broj 30 označava 30 slova bosanskog alfabeta; 30 eksponata predstavlja mogući začetak historijske enciklopedije Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog projekta je da se učesnicima radionica i posjetiocima izložbe pokaže da se bez obzira na otežane uvjete rada jednog muzeja u kratkom vremenu može realizirati kreativan koncept i organizirati interesantna izložba.

Muzejska akdemija Joanneum je institucija koja radi u okviru Pokrajinskog muzeja "Joanneum" u Grazu, koju finansijski podržava austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, umjetnost i kulturu.

U okviru svog trogodišnjeg postojanja i rada Akdemija je uspjela izgraditi mrežu širom Evrope i cilj joj je reagirati na muzejski razvoj u zemljama jugoistočne Evrope i fokusirati pažnju javnosti na postojanje novih koncepata muzeja i pitanja rješavanja finansijskih problema organizacije izložbi.

- Impresioniran sam izložbom koju su muzejski stručnjaci iz Austrije i BiH zajedničkim snagama postavili na noge. Već dosta puta sam se mogao uvjeriti da muzeji u BiH obiluju veoma lijepim i interesantnim zbirkama i stoga smatram važnim pronaći put da se te zbirke i prikažu javnosti, riječi su austrijskog ambasadora u BiH Wernera Almhofera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: