Public Room galerija
4

Austrijanka Sarah Brugner predstavila razglednice i portrete koje je napravila putujući po BiH

Piše: Dž. Č.
Izložba Sarah Brugner u galeriji Public Room (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Austrijska redateljica i novinarka Sarah Brugner predstavila je večeras u Public Room galeriji sobi Evergreen mini izložbu fotografija i razglednica koje je protekla dva mjeseca napravila putujući po BiH i radeći s bendovima i solo izvođačima u Sarajevu.

Na izložbi su prikazana dva umjetnička formata, statični videozapisi snimljeni na popularnim turističkim lokacijama u Sarajevu te portreti članova grupa Helem Nejse, Zoster i Divanhana.

"Ovo je prvi put da radim u Sarajevu, a ranije sam samo posjećivala ovaj grad. Zanteresirana sam za vašu muzičku scenu i željela sam na neki način dokumentovati ono što se dešava u muzici u Sarajevu. Serija portreta koju sam napravila ne predstavljaju samo određenog muzičara ili bend, već govori i o samom životu mjesta na kojem su snimljeni portreti", kazala nam je Brugner.

Sarah je tvorac muzičke web stranice They Shoot Music, koja broji mnoštvo video radova o muzičarima i njihovim pričama. Tokom svog dvomjesečnog boravka u BiH, a u duhu rada za njenu stranicu, intervjuisala je mnoge muzičare. Neki od njenih videa su još u izradi.

"U budućnosti također želim raditi u Sarajevu. Osjećam kako sada imam čak i više ideja za razne umjetničke projekte nego što sam ih imala na početku svog rada ovdje", naglasila je Brugner.

Brugner je radila na nekoliko video projekata širom Evrope, uvijek uz muziku uživo i portretiranje muzičara. Režirala je dugometražni dokumentarac Fuck the Atlantic Ocean, film o dva austrijska muzičara na njihovom putovanju kroz Južnu Ameriku. Film je prikazan na raznim filmskim festivalima širom Evrope i Južne Amerike.