Kultura
0

Aukcija fotografija bh. fotografa, sredstva namijenjena za pomoć djeci s posebnim potrebama

FENA
Povodom obilježavanja 65. godišnjice UN-a, u godini koju je Evropska unija proglasila Godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, tim agencija je želio da skrene pažnju javnosti na probleme djece s posebnim potrebama.

Tim povodom, održava se danas aukcija fotografija bosanskohercegovačkih fotografa: Almina Zrne, Ivana Hrkaša, Irfana Redžovića, Alije Kambera, Vanje Jovišić i Dejana Vladića.

Prikupljena sredstva su namijenjena poboljšanju kvaliteta života djece sa specijalnim potrebama Srebrenika.

Pitanja siromaštva i socijalne uključenosti djece i odraslih su sastavni dio mandata svih agencija u Bosni i Hercegovini. U skladu s tim, organizirane su terenske aktivnosti kojim se obilježava 24. oktobar.

Aukcija fotografija je nastavak nekoliko aktivnosti namijenjenih Udruženju za pomoć djeci s posebnim potrebama Srebrenik.

U petak, 22. oktobra, tim UN agencija posjetio je Udruženje kako bi pružio podršku nabavkom nužnih sredstava za rad u vidu didaktičkih sredstava za inkluzivnu nastavu, računara, kao i specijalizovanog namještaja za potrebe djece, dok je subotu 23. oktobra, za djecu iz Udruženja organizirana posjeta Sarajevu.

Svake godine, širom svijeta obilježava se 24. oktobar, dan Ujedinjenih nacija. Od 22. maja 1992. godine, Bosna i Hercegovina pristupila je svjetskoj organizaciji kao 177. zemlja članica.

Od 1996. godine, kada se završila misija UN-a u Bosni i Hercegovini, UN je prisutan kroz rad više od dvanaest UN-ovih agencija, od kojih svaka ima cilj da pomogne Bosni i Hercegovini da se razvije u prosperitetnu državu.