Kultura
121

ArTZ: Održani izvrsni koncert i izložba, u četvrtak erotska drama "Venera u krznu"

Klix.ba
Bosanski kulturni centar u Tuzli je u srijedu navečer bio uistinu ispunjen posjetiteljima, umjetnicima i sadržajima, koji su se ujedinili pod njegovim krovom.

U galeriji BKC-a TK otvorena je prva samostalna izložba Romana Kuduzovića pod nazivom "Famous Paintings as Conceptual Photographs", koja je izazvala izvanredne reakcije publike.

Uslijedio je, po ocjeni publike, fantastičan koncert klasične muzike "Maestro", koji je bio muzička fuzija u punom smislu. Studenti Muzičke akademije u Zagrebu (Raldevšek Aljaž-saksofon, Lovre Lucić-klarinet i Eva Mach-violina), umjetnici iz Bosne i Hercegovine (Katarina Pavljašević-violina, Ena Ovčina-Klavir i Darija Jahić-klavir) i iz Beograda (Neda Aleksić-klavir, Maja Vucković-klavir, Nina Martinović-klavir i Ana Krstajić-klavir) na svome repertoaru su imali djela Mozarta, Schuberta, Weberna, Beethovena, te Brahmsa i predstavili ih ne samo na muzički, nego na dramski način. Do kraja popunjena Velika sala BKC-a odzvanjala je gromoglasnim aplauzom, što je veliki podsticaj i priznanje ne samo umjetnicima, nego i za cjelokupnu organizaciju Festivala savremene umjetnosti arTz. Ranije istoga dana održan je INTO FILM Workshop i Filmski program I.

Za četvrtak najavljujemo erotsku dramu "Venera u krznu" Davida Ivesa, predstavu u kojoj igraju Alisa Čajić i Emir Fejzić, nastalu u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla u 19:30 sati. Od 12 do 14 sati zainteresirani imaju priliku sudjelovati na drugom dijelu filmske radionice INTO FILM, a od 15 pogledati Filmski program II u Međunarodnoj galeriji Ismet Mujezinović.

Ulaz je besplatan za sve navedene sadržaje.