Sarajevo
0

Artiljerijska đulad na Bijeloj tabiji

FENA
Stručni arheološki tim Muzeja Sarajeva, nastavljajući istraživanja na lokalitetu Bijela tabija u Sarajevu, pronašao je veliku količinu artiljerijske đuladi iz osmanskog perioda, između 300 i 400 komada, izjavio je danas za Fenu član tima Adnan Muftarević.

Ova đulad su velikim dijelom prebačena u Muzej Sarajeva, a arheolozi su u međuvremenu otkrili jedan unutarnji zid osmanske tabije i sada prate njegovo pružanje.

Muftarević, također, navodi da je otkriven jedan sloj gareži, dosta kostiju te mnogo ostataka fine osmanske keramike, te će na ovom lokalitetu trebati dosta rada da bi se došlo do nekih definitivnih zaključaka.

Tim Muzeja Sarajeva je prošle sedmice na ovom lokalitetu otkrio ostatke temelja građevine za koju se pretpostavlja da je dio srednjovjekovnog grada Hodidida.

To otkriće je možda potvrda teorije koju je još 1979. godine Alija Bejtić iznio u tekstu koji je objavila Akademija nauka i umjetnosti BiH da se srednjovjekovni grad, ili srednjovjekovna utvrda Hodid nalazi na Vratniku.