{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ars Aevi: Uskoro otvaranje izložbe "If I wasn't Muslim"

S
17.5.2005. u 14:49
0
0
Ars Aevi: Uskoro otvaranje izložbe "If I wasn't Muslim"
0
Ars Aevi: Uskoro otvaranje izložbe "If I wasn't Muslim"
Izložba Damira Nikšića "If I wasn't Muslim" u Novom hramu biće otvorena za posjetioce od 20. maja do 2. juna 2005, svakim danom od 10.00 do 22.00 sata.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predotvaranje izložbe za medije Damir Nikšića “If I wasn’t Muslim” biće održano u četvrtak, 19. maja u 11.00 u prostorima galerije Novi hram, ulica Mula Mustafe Bašeskije 38., dok će se zvanično otvaranje održati 19. maja u 20.00 sati.

U proteklim godinama Ars Aevi je organizirao individualne izložbe velikana svjetske i bosanskohercegovačke umjetnosti: Michelangela Pistoletta (2001), Josefa Kosutha (2001), Bizhana Bassiria (2002), Jusufa Hadžifejzovića (2003), Jannisa Kounellisa (2004). U pripremi je izložba Brace Dimitrijevića.

Izložba Damira Nikšića (2005) prva je izložba Ars Aevi posvećena umjetnicima mlađe generacije. Damir je rođen u Bosni i Hercegovini 1970. godine. U godinama nakon Olimpijade (1984), a pred raspad Jugoslavije (1991/92), on je zajedno sa prijateljima osnovao grupu ”Sing-Sing”. Većina članova ovog muzičkog benda upisala je i pohađala, nakon završene Srednje umjetničke škole ili gimnazije, Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Koncerti ”Sing-Singa” upamćeni su kao nezaboravan šou-performans u kojem su se njihove moćne individualne, kreativne energije preplitale kroz forme muzičkih, literarnih i vizuelnih izraza. Posljednji koncert održali su u sali CDA (1991) suočeni sa predskazanjima skore opsade Sarajeva.

Kroz godine opsade (1992–1995) i poslije, djelujući odvojeno u Sarajevu i u inostranstvu, stvaralaštvo članova grupe ”Sing-Sing”, svojim umjetničkim izrazom, u snažnom reagiranju na sunovrat civilizacije, privlači interes kritičara umjetnosti i kustosa visokog internacionalnog prestiža: Lorand Hegyi, Bruno Corà, Harald Szeemann, Francesco Bonami... Slijede godine regionalnih, evropskih i svjetskih nagrada i priznanja i sudjelovanja na važnim kolektivnim i individualnim izložbama, od Sarajeva do Venecijanskog bijenala, u Italiji, Austriji, Americi...

Izložbom Damira Nikšića u ”Galeriji Novi hram” u Sarajevu, Ars Aevi najavljuje jedan novi pravac djelovanja kroz koji će, u narednim godinama, putem individualnih izložbi umjetnika mlađe i srednje generacije, ukazati na pojave i pokrete na sarajevskoj umjetničkoj sceni, koji su se u protekle dvije decenije iskazivali kroz djelovanje umjetničkih grupa ”Sing-Sing” i ”Maxumim”(igra u spoju riječi maximum i maksum-derište).

Izložba u Novom hramu biće otvorena za posjetioce od 20. maja do 2. juna 2005, svakim danom od 10.00 do 22.00 sata.

Zvanično otvaranje za sve građane je u četvrtak, 19. maja u 20.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: