Kultura
0

Ars Aevi predstavlja: "Umjetnost svijeta u Sarajevu"

Sarajevo-x.com / Ars Aevi
Ars Aevi u programu “Kanton Sarajevo – Evropski region 2006. godine” prezentira djela prestižnih svjetskih umjetnika u eksterijeru Sarajeva. U srijedu, 13. septembra 2006. godine ispred djela Brace Dimitrijevića, postavljenog na Akademiji likovnih umjetnosti, bit će održana inauguracija preliminarne postavke projekta.

U okviru Foruma Ars Aevi 2006 i programa «Kanton Sarajevo – Evropski region 2006. godine, Ars Aevi pokreće projekt “Umjetnost svijeta u Sarajevu” kojim se promoviraju djela prestižnih svjetskih umjetnika na različitim sarajevskim lokacijama. Gradeći jednu novu mapu Sarajeva, obilježenu lokacijama ovih umjetničkih djela, ovaj dugoročni projekat će biti usmjeren na promoviranje bosanskohercegovačke prijestolnice kao stvarnog internacionalnog centra savremene umjetnosti u kojem su već prisutna djela njenih najprestižnijih protagonista. Preliminarna postavka ovog projekta će biti inaugurirana 13. septembra u 18.30 sati ispred Akademije likovnih umjetnosti, na čijoj je fasadi postavljeno djelo poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Brace Dimirijevića pod nazivom “Slučajni prolaznik kojeg sam sreo u 19.12 2004.”.

U preliminarnoj postavci projekta “Umjetnost svijeta u Sarajevu” koja će trajati od 13. do 30 septembra ove godine, Centar Ars Aevi, budući sarajevski muzej savremene umjetnosti, promovira djela osam velikana savremene svjetske umjetnosti koji su prethodnih godina svoja djela već predstavili u Sarajevu - Renza Piana, Daniela Burena, Bizhana Bassirija, Brace Dimitrijevića, Josepha Kosutha, Jusufa Hadžifejzovića, Michelangela Pistoletta i Jannisa Kounellisa.

Renzo Piano je najuvaženiji italijanski arhitekta i jedan od najznačajnijih stvaralaca u kretanjima savremene svjetske arhitekture. Njegov projekat Centra Georges Pompidou u Parizu utemeljio je novi koncept muzeja savremene umjetnosti. Renzo Piano je autor Muzeja/Centra Ars Aevi u Sarajevu čiji će preliminarni arhitektonski projekt biti predstavljen na terenu-lokaciji budućeg Muzeja na Vilsonovom šetalištu od predstojećeg 14. septembra. Godine 2002, Renzo Piano je projektovao i sa svojim partnerima finansirao izgradnju pješačkog Mosta Ars Aevi, koji predstavlja simbolični i praktični ulaz na lokaciju njegovog sarajevskog objekta.

Michelangelo Pistoletto, rođen u Italiji, jedan je osnivača kultnog pokreta Arte Povera. Ovaj dobitnik “Zlatnog lava” za životno djelo Venecijanskog bijenala 2003. godine prvi je umjetnik osnivač Kolekcije Ars Aevi. Njegovo djelo La Porta dello Specchio [Vrata ogledala] predstavljeno je za Kolekciju Ars Aevi 1994. godine u Milanu u Centru savremene umjetnosti “Spazio Umano”. Nakon retrospektivne izložbe Michelangela Pistoletta Vrata ogledala u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu 2001, Vrata ogledala će, u okviru projekta “Umjetnost svijeta u Sarajevu”, biti postavljena u Depandansu Muzeja Sarajeva “Brusa Bezistan”.

Jannis Kounellis rođen je u Grčkoj. Jedan je od utemeljitelja savremene umjetnosti, u čije je antologije ušao još 1969. godine kada je u rimskoj galeriji l'Attico “izložio” 12 živih konja. Kounellis je na poziv Ars Aevi u Sarajevu 2004. godine realizirao svoju monumentalnu instalaciju Vrata Sarajeva u Vijećnici, koju su kritičari proglasili jednim od najznačajnijih njegovih ostvarenja u protekloj deceniji. Jedna od 12 sarajevskih vrata još uvijek su postavljena u Vijećnici, a ukupan projekt će biti predstavljen u istom prostoru fotografskom izložbom Almina Zrne koji je 2004. godine pratio i bilježio nastanak ovog djela velikog umjetnika.

Daniel Buren rođen je u Parizu. Jedan je od najznačajnijih začetnika konceptualne umjetnosti. Zaštitni znak njegovog djela je karakteristični prugasti uzorak, inspirisan francuskim roletnama, u kojem se smjenjuju bijele i obojene pruge širine 8,7 cm. Dobitnik je “Zlatnog lava” Venecijanskog bijenala 1986. godine. Njegov rad La Place des drapeaux [Polje zastava] postao je dijelom Kolekcije Ars Aevi 1996. godine u Pratu. Godine 2001, 144 Burenovih zastava sa zelenim prugrama po prvi put su postavljene na svoju konačnu destinaciju, na teren budućeg Muzeja Ars Aevi, a obnovljena postavka ovog izuzetnog djela Daniela Burena bit će promovirana u toku mjeseca septembra.

Bizhan Bassiri rođen je u Teheranu. Dugi niz godina izlaže u muzejima i galerijama širom svijeta, izražavajući su kroz različite medije savremene umjetnosti, a posebno skulpturu, instalaciju, video i fotografiju. Njegova “solarna ogledala” postala su dijelom Kolekcije Ars Aevi 1996. godine, u selekciji uvaženog kritičara umjetnosti Enrica Comija. Ars Aevi je 2002. godine postavio velku samostalnu izložbu ovog iranskog i internacionalnog umjetnika, kada je i njegova skulptura La Bestia [Zvijer] postavljena na terenu budućeg Muzeja Ars Aevi na Vilsonovom šetalištu.

Joseph Kosuth, rođen je Sjedinjenim Američkim Državama. Istorija umjetnosti ga označava kao “oca” konceptualne umjetnosti. Njegovo djelo Materials of the Ornament izloženo je prvi put 1997. godine na fasadi Fondacije Querini Stampalia u Veneciji 1997. godine, na osnivačkoj izložbi Kolekcije Ars Aevi. Na poziv ove prestižne venecijanske Fondacije, djelo je trajno zadržano na njenoj zgradi. Kosuth je, zatim, za Sarajevo proizveo dragocjeni novi rad - Material of Culture [Materijal kulture] - koji govori o historiji ovog grada kroz vijekove, a koji je 1999. godine postavljen na fasadi Doma mladih Centra Skenderija. U toku rekonstrukcije Doma mladih, Kosuthovo djelo će biti predstavljeno u prostoru Muzeja Jevreja Bosne i Hercegovine - Depandansa Muzeja Sarajeva.

Jusuf Hadžifejzović je rođen u Prijepolju, a živi i radi u Sarajevu i Antverpenu. Jedan je osnivača Kolekcije Ars Aevi. Još od 1980-ih uvjerljivo drži poziciju najprovokativnijeg umjetnika srednje generacije na bosanskohercegovačkoj sceni savremene umjetnosti. Hadžifejzovićev performans Charlama - Strah od pitke vode, u kojem umjetnik igra “pikado” gađajući fotografiju svoje porodice, nastalu 1994. godine na Cetinjskom bijenalu, realiziran je u Muzeju Sarajeva u avgustu ove godine, na lokaciji sarajevskog atentata. Artefakti i fotografije performasa Charlama -Strah od pitke vode fotografa Dejana Vekića, bit će izloženi u Depandansu Muzeja Sarajeva - “Sarajevo 1878-1918. godine”.

Braco Dimitrijević rođen je u Sarajevu, a živi i radi u Parizu. Djela ovog najpoznatijeg bosanskohercegovačkog umjetnika odavno pripadaju antologiji svjetske savremene umjetnosti. Dimitrijević je jedan osnivača bečkog nukleusa Kolekcije Ars Aevi koji je formiran 1998. godine. Slučajni prolaznik je ciklus radova koje ovaj umjetnik razvija od 1971. godine, a čije se faze nalaze u prestižnim kolekcijama, poput pariškog Centra Pompidou i Tate Gallery u Londonu. Postavljajući fotografije slučajnih prolaznika u velikim formatima u javne prostore, na svojesvrstan način umjetnik “ispravlja” grešku historije koja je određene ličnosti postavila u fokus pažnje javnosti, dok su druge, možda nepravedno, zaboravljene. Slučajni prolaznik kojeg sam sreo u 19.12 2004, realiziran je u Sarajevu u okviru Festivala “Sarajevska zima 2004. goldine”, a postavljen je na fasadi Akademije likovnih umjetnosti, gdje će projekt “Umjetnost svijeta u Sarajevu” biti inauguriran u srijedu 13.9.2006 u 18.30. Domaćin događaja će biti Ibrahim Spahić, direktor Festivala Sarajevo – “Sarajevska zima”.

U periodu promocije preliminarne postavke projekta “Umjetnost svijeta u Sarajevu”, Ars Aevi, u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine, priređuje samostalnu izložbu Maje Bajević, jedne od najznačajnijiih bosanskohercegovačkih umjetnica, koja će biti otvorena za posjetioce 16. septembra 2006. godine.