Kultura
0

Ars Aevi ponovo traži podršku za venecijansko bijenale

FENA
Generalni direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić uputio je treće otvoreno pismo nadležnim institucijama u BiH s molbom da podrže ovogodišnje učešće bh. umjetnika na 53. Venecijanskom bijenalu, u čijem će programu učestvovati izložbama projekta "Historija - Posthistorija - Budućnost".

U Ars Aeviju su veoma ponosni što će taj projekt biti predstavljen na najznačajnijoj smotri savremene svjetske umjetnosti u reprezentativnim izložbenim prostorima Muzeja "Ca' Pesaro" u Veneciji.

Za izložbe bh. projekta Grad Venecija je stavio na raspolaganje prostore spomenutog Muzeja bez naknade za šestomjesečno korištenje i troškove održavanja izložbi. U komercijalnim odnosima, finansijska vrijednost tog zakupa i održavanja prostora bila bi veća od 150.000 eura (300.000 KM).

Otvoreno pismo je upućeno Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH te Ministarstvu civilnih poslova BiH s molbom za donošenje potrebnih administrativnih odluka koje bi omogućile učešće bh. umjetnika, navodi se u saopćenju Ars Aevija.

Podsjeća se također da je zvaničan rok za prijavu zemalja-učesnica istekao još 2. februara, uz potvrđeno raspoloženje Direkcije Venecijanskog bijenala da prijavu BiH prihvati tokom prve sedmice marta.

Venecijansko bijenale bit će održano od juna do novembra uz učešće 77 država.