Kultura
0

Ars Aevi: Otvorena izložba Umjetnost svijeta u Sarajevu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Ars Aevi danas je u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese priredio izložbu "Umjetnost svijeta u Sarajevu", kojom je označen početak realizacije dugoročnog projekta postavljanja umjetničkih djela na različite gradske lokacije i u institucije.

U reprezentativnom prostoru Hanikaha izložena su djela prestižnih bh. i internacionalnih umjetnika - Maje Bajević, Bizhana Bassirija, Daniela Burena, Brace Dimitrijevića, Jusufa Hadžifejzovića, Irwina, Deana Jokanovića Toumina, Josepha Kosutha, Jannisa Kounellisa, Edina Numankadića, Michelangela Pistoletta, Remoa Salvadorija i Renza Piana.

Koncept projekta potpisuje direktor Ars Aevia Enver Hadžiomerspahić, dok je kustos Amila Ramović.

Amila Ramović je na otvaranju izložbe za medije istaknula da "Umjetnost svijeta u Sarajevu" predstavlja aktuelni projekt u okviru dugoročne razvojne strategije Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, koji će biti realiziran u novom ciklusu saradnje s uglednim bh. i internacionalnim umjetnicima, osnivačima Kolekcije Ars Aevi.

"Ars Aevi će se truditi da realizira ovaj projekt koji će biti značajan ne samo zbog urbanističkih kvaliteta, već i što će bh. i internacionalni umjetnici još jednom predstaviti svoja vrhunska djela, čime će promijeniti urbanu sliku Sarajeva", kazala je ona.

S obzirom da je okosnica projekta promoviranje Muzeja savremene umjetnosti, umjetnik Jusuf Hadžifejzović smatra da je upravo zbog toga posebno značajan za BiH, navodeći da ne postoji nijedan grad predstavnik države koji nema muzej savremene umjetnosti.

"Krajnje je vrijeme da se takav muzej napravi u Sarajevu, jer ovdje dolaze umjetnici iz cijeloga svijeta. Projekt urbanih intervencija u javnom prostoru je posebno značajan za mlade i stanovnike uopće, kako bi stekli naviku da vide renomirana djela domaćih i svjetskih umjetnika, čime se oplemenjuju", kazao je on.

Stav o značaju muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu dijeli i umjetnik Dejan Jokanović, koji naglašava da će takva institucija ovaj grad postaviti na kulturološku mapu Evrope, ne samo kao jedan od gradova, već kao grad lider.

Izložba će u Hanikahu biti otvorena do 4. decembra.