Kultura
3

Ars Aevi obilježio dvadeset godina postojanja

FENA
Projekat Ars Aevi obilježio je danas u Centru Skenderija 20 godina kako se razvija kao izraz kolektivne volje i etičke saradnje uglednih internacionalnih umjetnika, kustosa, muzeja i centara savremene umjetnosti.

Jezgru projekta čini internacionalna Kolekcija Ars Aevi, koja je formirana primjenom originalnog modela saradnje s muzejima, centrima i fondacijama savremene umjetnosti, čiji umjetnički direktori predvode proces odabiranjem umjetnika osnivača Kolekcije Ars Aevi.

Oni priređuju izložbe odabranih djela i na taj način formiraju "nukleuse" Kolekcije. Od 1994. godine, nukleusi su formirani u Milanu, Pratu, Veneciji, Ljubljani, Beču, Bolonjanu, Istanbulu i Sarajevu.

Nove nukleuse Kolekcije Ars Aevi kreirat će partnerske institucije iz Podgorice (2012), Beograda (2013) i Saint Etiennea (2014).

Na konferenciji za medije održanoj povodom ove godišnjice u Sarajevu rečeno je da je strategija Ars Aevi usmjerena ka permanentnom širenju osnivačke mreže.

Godine 1999. arhitekta Renzo Piano pridružio se Projektu Ars Aevi u ulozi ambasadora dobre volje UNESCO-a i kao autor arhitektonskih projekata budućeg muzeja.

U 2002. godini izgrađen je, kao njegov poklon Sarajevu, pješački Most Ars Aevi koji je prvi realizirani segment ovog Muzeja. Renzo Piano je u kontinuitetu jedan od najznačajnijih aktera ove inicijative.

Postavka Kolekcije Ars Aevi trajno je otvorena za posjetioce u Art Depou Ars Aevi, smještenom u Centru Skenderija.

Autor koncepta i strategija Ars Aevi i generalni direktor Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić predstavio je program obilježavanja dvije decenije postojanja, djelovanja i razvoja Projekta Ars Aevi koji će biti održan u naredna četiri dana.

Tako će sutra biti upriličen susret prijatelja Projekta Ars Aevi povodom Dana Ars Aevi koji se tradicionalno obilježava svake godine. Mladim saradnicima koji su učestvovali u različitim fazama razvoja projekta bit će predstavljena njegova ostvarenja u protekle dvije decenije, kao i vizije aktuelnih i dugoročnih planova razvoja.

Također, bit će uručena i priznanja članovima stručnog tima Ars Aevi i saradnicima koji su svojim angažmanom pomogli njegov razvoj.

U saradnji s italijanskom Fondazione Pistoletto i jednim od najznačajnijih umjetnika današnice Michelangelom Pistolettom, prvim umjetnikom koji je 1994. godine darovao svoje djelo za budući Muzej savremene umjetnosti Sarajevu, Ars Aevi će 21. decembra obilježiti "kraj svijeta" prema kalendaru Maja.

U Art Depou Ars Aevi će biti upriličen susret 86 autora i potpisnika Deklaracije Ars Aevi koji su 2011. godine, u vrijeme javnog protesta Ars Aevi, svojim izjavama pomogli trajno otvaranje Depoa.

Autori i potpisnici Deklaracije Ars Aevi će se, nakon godinu dana, ponovo okupiti i obilježiti "Doček Novog Doba".

Posljednji dan obilježavanja 20 godina Projekta Ars Aevi bit će organizirana izložba "Fluidentiteti" - inauguracija nove Kolekcije Podgorica za Muzej Ars Aevi koja će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH 22. decembra.

Umjetnici iz cijelog svijeta prihvatili su poziv Petra Ćukovića, prestižnog kritičara umjetnosti i umjetničkog direktora Kolekcije Podgorica, da se priključe Projektu Ars Aevi i daruju svoja djela za budući sarajevski Muzej.

Na ovaj način, Crna Gora postaje prvi partner Projekta Ars Aevi u regionu, a već je potvrđena i saradnja sa beogradskim Muzejom savremene umetnosti čija će osnivačka izložba biti inaugurirana 2013. godine.

Pored izložbe, u subotu će u Umjetničkoj galeriji BiH Petar Ćuković održati predavanje o temi "Fluidentiteti za Ars Aevi", kada će govoriti o značaju Kolekcije Ars Aevi i procesu njenog formiranja i obogaćivanja, saopćeno je iz Ars Aevia.