Postignut dogovor o zakupu
60

Ars Aevi kolekcija ostaje u Centru Skenderija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici projekta Ars Aevi, Kantona Sarajevo i Centra Skenderija na današnjem su sastanku u Sarajevu posvećenom rješavanju dugogodišnjeg problema kolekcije djela savremene umjetnosti Ars Aevi postigli dogovor da će s Centrom Skenderija biti potpisan ugovor o zakupu prostora te da će troškove snositi Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Federacija BiH, potvrdio je danas Feni direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović.

Bećirović navodi da je cijena zakupa prostora dogovorena na iznos od pet KM po metru kvadratnom prostora, plus ostale režije. Ugovor o zakupu bio bi potpisan na pet godina.

On je potvrdio da će već početkom sljedeće sedmice ponuditi ugovor Ars Aeviju koji će biti na snazi od 1. juna, od kada treba početi plaćanje zakupnine.

"Vlada KS-a će pokušati izdvojiti određena sredstva i kompenzirati dug Ars Aevija prema Centru Skenderija. Ars Aevi koristi oko 1.500 metara kvadratnih prostora. Zakup se ne plaća od 2006. godine. Do sada je ukupno od Grada Sarajevo i drugih nivoa vlasti od 2006. godine do danas plaćeno svega 120.307 KM", kazao je on.

Bećirović također potcrtava da prostor gdje je smještena kolekcija djela Ars Aevi zauzima 1.390 metara kvadratnih prostora, dok je 107 kvadrata kancelarijskog prostora.

"Ukoliko bismo gledali samo taj kancelarijski prostor u odnosu na do sada uplaćeni iznos od 120.307 KM, ne bi se mogla pokriti ni zakupnina tog kancelarijskog dijela prostora. Sada je sve na kolektivu Ars Aevija i ne znam čemu će služiti ta kolekcija ako u tom prostoru nema posjetilaca. Ars Aevi je za sebe jedna cjelina i trebaju donijeti plan rada te osmisliti usluge koje će pružati posjetiocima, da li će naplaćivati ulaznice i slično", istaknuo je.

Da je dogovor o otvaranju kolekcije Ars Aevi za posjetioce postignut na jutrošnjem sastanku potvrdila je Feni i izvršna direktorica projekta Ars Aevi Amila Ramović, naglašavajući da je ovaj prostor zatvoren od 2007. godine.

Ona je sastanak ocijenila vrlo produktivnim, optimističnim i okrenutim ka budućnosti kolekcije Ars Aevi.

Navela je da će svim aktivnostima koordinirati ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić te da je zajednička ocjena učesnika sastanka da će otvaranje kolekcije Ars Aevi za sve posjetioce i turiste imati veliki odraz na kulturni i ekonomski razvoj Centra Skenderija.

Ramović očekuje da će kolekcija Ars Aevi, ukoliko osiguranje sredstava bude realizirano po planu, biti otvorena za posjetioce već za nekoliko sedmica.