Kultura
0

Ars Aevi izložba: Maja Bajević

FENA
Sutra u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvara se samostalna izložba Maje Bajević, u ciklusu Ars Aevi izložbi velikana savremene umjetnosti.

Sutra u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvara se samostalna izložba jedne od najznačajnijih i internacionalno najpriznatijih bosnaskohercegovačkih umjetnica, izložba Maje Bajević, koja posljednjih 15 godina živi i djeluje u Parizu. Izložba, postavljena na tri sprata galerije, nosi naslov “Home Again”, a njome će biti predstavljena ostvarenja koja je umjetnica već izlagala na samostalnim izložbama u renomiranim muzejima - MoMA Muzej moderne umjetnosti u Njujorku, Muzej MACBA u Barceloni, Moderna Museet u Štokholmu i drugim prestižnim evropskim i svjetskim institucijama savremene umjetnosti. Maja Bajević je bila predstavnica Bosne i Hercegovine na istorijskom prvom Paviljonu naše zemlje na Venecijanskom bijenalu 2003. godine, a pozvana je da učestvuje na kultnoj međunarodnoj izložbi koja svakih pet godina prestavlja najznačajnija ostvarenja savremene umjetnosti – “Dokumenta” u Kasselu 2007. godine. Izložba Maje Bajević priređena je u ciklusu izložbi velikana savremene umjetnosti u kojem je Ars Aevi već predstavio stvaralaštvo Michelangela Pistoletta, Josepha Kosutha, Jusufa Hadžifejzovića, Bizhana Bassirija, Daniela Burena i Jannisa Kounellisa. Ars Aevi i Umjetnička galerija BiH pozivaju sve građane koji žele da vide vrhunska ostvarenja savremene umjetnosti i ostvarenja jedne od najcjenjenijih bosnaskohercegovačkih umjetnica da prisustvuju otvaranju izložbe u subotu 16. septembra 2006. godine u 20 sati.

Maja Bajević rođena je u Sarajevu 1967. godine, gdje je i završila studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. U 1991. godini odlazi u Pariz na nastavak studija, i od tada gradi svoji internacionalnu karijeru kroz veliki broj samostalnih izložbi u važnim izlagačkim prostorima u evropskim i svjetskim kulturnim prijestolnicama. Bila je predavač na postdiplomskim studijama iz savremene umjetnosti u Lionu i Veneciji, a predstojeću godinu provodi u Berlinu.

U posljednjim godinama, karijera Maje Bajević dosegla je najviše nivoe internacionalne afirmacije. Njen rad su predstavile neke od najprestižnijih svjetskih institucija za savremenu umjetnost u kojima su ostvarene njene samostalne izložbe i performansi, među kojima P.S.1 - dio Museum of Modern Art u Njojorku, Muzej MACBA u Barceloni (2004), Moderna Museet u Štokholmu (2005)… Učestvovala je u veoma značajnim internacionalnim grupnim izložbama na poziv uglednih kustosa i institucija, na izložbi “La Force de l'Art” u Galleries Nationales du Grand Palais u Parizu (2006), “A Picture of War is not War” u Wilkinson Gallery u Londonu (2006), “New Video, New Europe”, koja je postavljena u Kitchen Art Gallery u Njojorku (2006), Stedelijk Museum u Amsterdamu (2005), Tate Modern u Londonu (2004), “Blood & Honey: Future is in the Balkans” u Beču (2003)… Bila je učesnik prvog Paviljona Bosne i Hercegovine na 50. Venecijanskom bijenalu 2003. godine u selekciji Ars Aevi, gdje je predstavila svoja dva djela. U narednoj godini Maja Bajević je pozvana da učestvuje na najznačajnijoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti – “Dokumenta“ u Kasselu. Ovaj prestižni umjetnički događaj ostvaruje se svakih pet godina, a aktuelni umjetnički direktor Roger M. Buergel pozvao je Maju Bajević da u u Kasselu 2007. godine predstavi čak tri svoja rada.

Na njenoj prvoj velikoj samostalnoj izložbi u Sarajevu bit će predstavljena ostvarenja u različitim medijima savremene umjetnosti, videu, performansu, zvučnoj instalaciji i drugima, koja je Maja Bajević odredila kao snažno vezana za Sarajevo, za svoje porijeklo i iskustvo doma nasuprot iskustvu globalističkom iskustvu svijeta u kojem se kao umjetnica prepoznaje. Određujući karakter izložbe intimnim nazivom “Home Again”, Maja se u Sarajevu opredjeljuje da govori o značaju vlastitog određenja prema mjestu kojem se najviše pripada, koje se u krajnjoj instanci prepoznaje kao konačno odredište, kao dom. Kroz izbor radova za ovu izložbu, Maja Bajević pravi svoj hommage Sarajevu, “domu kojeg je fizički napustila, ali ga nosi sa sobom i u sebi”.

Kustosice izložbe “Home Again” su Asja Mandić, kustosica Ars Aevi, i Maja Bobar, kustosica Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Izložba će biti otvorena 16. septembra 2006. godine u 20 sati i biti postavljena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine do 7. oktobra.