Odabran novi žiri na SFF-u
0

Arnold, Gafić i McDonald za dokumentarni film

Sarajevo-x.com
Takmičarski program – dokumentarni film ove godine predstaviće dvadeset filmova regionalnih filmskih stvaralaca koji će se natjecati za nagradu Srce Sarajeva za najbolji film.

Žiri će, kao i ranijih godijna, nagraditi i najbolji film koji tretira temu ljudskih prava. Ova nagrada dodjeljuje se, već tradicionalno, u saradnji sa The Swiss Federal Department of Foreign Affairs. Također, autori ostvarenja uvrštenih u Takmičarski program - dokumentarni film natječu se i za nagradu EDN Talent Grant.

Žiri koji će donijeti odluku o dobitnicima nagrada sačinjavaju:

ALICE KLARA ARNOLD Filmski autor i predavač, Švicarska Nakon studija na univerzitetu London Film School (gdje je i magistrirala 1984. godine), Alice Klara Arnold radila je kao režiser i scenarista za nekoliko nezavisnih producenata i za Swiss TV. Od 1989. godine radi kao predavač filmske prakse (režije) na ženevskom Univerzitetu umjetnosti i dizajna (HEAD), gdje je zadužena za studente druge godine i mentorstvo diplomskih filmskih radova. Uz to, posljednjih nekoliko godina radila je sa različitim produkcijskim kućama i režiserima kao savjetnik na pisanju i recenziji scenarija. Jedan je od osnivača i članova ženevskog Alva Filma, a nedavno je radila i kao izvršni producent i umjetnički konzultant na novom dokumentarncu Ive Zena, Maurus, Nadia, Flurin, koji upravo ovih dana imao svoju premijeru. Trenutno radi na razradi na novom igranom filmu Anupa Singha: Le retour voyage, te piše i radi na vlastitom dokumentarcu, Passages.

ZIJAH GAFIĆ Fotograf, BiH Zijah Gafić dobitnik je najprestižnijih međunarodnih priznanja za fotografiju kao što su: Ian Perry - The Sunday Times Magazinea, Grand Prix Discovery of the Year, Giacomelli Memorial Fund, Getty Images Grant for Editorial Photography…Višestruko je nagrađivan na prestižnom World Press Photo-u, dobitnik je Joop Swart Masterclass stipendije, a Photo District News magazine svrstao ga je među 30 najboljih fotografa u svijetu. Objavljuje reportaže u međunarodnim publikacijama kao što su: Telegraph Magazine, Newsweek, The New York Times Magazine, L'Espresso, Photo, La Repubblica, The Times Magazine, TIME…Izlaže na prestižnim međunarodnim festivalima i galerijama. Gafićev foto-esej o posljedicama rata u BiH objavljen je u knjizi "Tales from globalizing world" izdavača Thames & Hudson.

CHRIS MCDONALD Izvršni direktor Hot Docs međunarodnog dokumentarnog festivala u Kanadi, Kanada Chris McDonald imenovan je za izvršnog direktora Hot Docs Međunarodnog dokumentarnog festivala u Kanadi u oktobru 1998. godinu. Rodom iz Montreala, Chris ima diplomu iz filmskih studija sa McGill Univerziteta. Prije angažmana na Hot Docs Festivalu, Chris je pet godina bio direktor razvoja prestižnog Kanadskog filmskog centra (CFC), naprednog trening centra za izučavanje filma, televizije i novih medija, koji je osnovao reditelj Norman Jewison. Prije angažmana u CFCu, Chris je radio za dvije kanadske ekološke organizacije. Trenutno djeluje na više savjetodavnih odbora u filmskoj industriji, te bio član panela i žirija na vodećim festivalima širom svijeta.