{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Arheolozi rade na dobijanju potpune slike rimske Ilidže

F
4.7.2008. u 10:18
0
9
Arheolozi rade na dobijanju potpune slike rimske Ilidže
0
Arheolozi rade na dobijanju potpune slike rimske Ilidže
Kombinovani arheološki tim bh. i američkih stručnjaka, nastavljajući i ove sedmice arheološka georadarska i magnetometarska istraživanja na Ilidži, ispitao je zone prema hotelu Bosna (danas Omladinskom centru) i zapadno od već otkrivene rimske vile, izjavio je danas za Fenu član tima, ekspert sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu dr. Salmedin Mesihović.
I ovom prilikom uočene su izvjesne anomalije pod zemljom za koje dr. Mesihović kaže da su vrlo moguće nastale usljed ljudskog djelovanja u ranijim razdobljima.

- Nakon detaljne analize snimaka u narednim mjesecima moći će se sa većom vjerojatnoćom tvrditi kojem historijskom razdoblju pripadaju. U toku naredne sedmice zapoćet će proces detaljnog mapiranja ovog područja, sa ciljem kako bi se dobila potpuna slika rimske Ilidže (Aqua S.), najavio je on.

Kombinovani arheološki tim stručnjaka je obavio i georadarska istraživanja na lokalitetu Bijela Tabija.

Istraživanja izvode američki stručnjaci sa pensilvanijskog univerziteta Kutztown i Bostonskog univerziteta, kao i domaća ekipa sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta, uz nadgledanje Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo.

Disney i u Evropi

04.07.2008. u 11:00

Umro klaun Bozo

04.07.2008. u 09:31
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: