{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Arheološki radovi na Starom gradu Bužim

F
9.4.2008. u 12:06
0
1
Arheološki radovi na Starom gradu Bužim
0
Arheološki radovi na Starom gradu Bužim
Stručni arheološki tim Zemaljskog muzeja, u saradnji s ekspertima s Univerziteta Newcastle, Engleska, počeli su s istraživačkim radovima na lokalitetu Starog grada Bužim, koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.
Šef tima Zemaljskog muzeja arheolog Mirsad Sijarić izjavio je danas Feni da je cilj ove faze radova da se izvrše arheološka ispitivanja i pripremi teren za početak restauratorskih i konzervatorskih radova.

Ova faza će trajati oko mjesec dana, ali će radovi na Starom gradu Bužim ukupno trajati tri do četiri godine.

Sijarić je istaknuo da je Stari grad Bužim zanimljiv jer se kroz povijest više puta smjenjivala vlast koja ga je držala i bio je korišten sve do 19. stoljeća.

Stari grad Bužim se prvi put spominje u pisanim izvorima u 14. stoljeću, ali se pretpostavlja da je osnovan u 12. ili 13. stoljeću i nije bio u sastavu srednjovjekovne bosanske države.

- Stari grad Bužim predstavlja jedan od najboljih primjera srednjovjekovnog i ranoosmanskog utvrđenja na području BiH, ali je ujedno i jedan od najugorženijih spomenika kulture, kazao je Sijarić.

Radove na Starom gradu Bužim finansira Vlada Federacije BiH putem Ministarstva kulture i sporta i Ministarstva prostornog uređenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: