Kultura
0

Argentinski film "Luminaris" osvojio "Srebrenu traku" u Srebrenici

FENA
Film "Luminaris“, argentinskog autora Huana Pabla Zaramele dobio je „Srebrenu traku“ kao Grand Prix ovogodišnjeg Filmskog festivala "Srebrena traka“ koji je sinoć zatvoren u Srebrenici.

Nagradu publike osvojio je film "Ukradena sreća“, sarajevskog autora Harija Šečića.

Na festivalu koji je organizovalo Udruženje "Prijatelji Srebrenice“ prikazana su 23 filma iz pet zemalja, a mladi su pratili predavanja o produkciji filma.

"Ono što je posebno interesantno kod ovog filma je što on za osnovni simbol upotrebljava sijalicu koja simbolizuje prosvjetljenje koje priželjkujem prije svega stanovnicima ovog grada, ali i svima uopće, rekao je režiser Damir Janeček koji je bio predsjednik žirija.

U subotu su održane i radionice za mlade o produkciji kratkih i animiranih filmova koje su vodili profesionalci iz Udruženja animatora "Asifa BiH“.

Festival je opravdao očekivanja organizatora i posjetilaca i još jednom potvrdio da je naznačajnija kulturna manifestacija u regiji.

"Ovogodišnji festival je protekao kako je i planirano, radionice su zaista izazvale veliki interes mladih ljudi u Srebrenici. Ono što mi je posebno drago jeste da u ovom periodu pred izbore, kada su političari u prvom planu, mi smo uspjeli da izvučemo druge teme i da film i autore stavimo u prvi plan, kao i mlade kojima je ovaj festival i namijenjen", istakla je Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja "Prijatelji Srebrenice“.

Šesti filmski festival "Srebrena traka“ organizovalo je Udruženje "Prijatelji Srebrenice“ uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, saopćeno je iz Udruženja "Prijatelji Srebrenice".