Umjetnost u 21. stoljeću
100

Aprilski salon u Zenici će predstaviti radove 11 umjetnika iz zemalja Evrope

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ovogodišnji Aprilski salon bit će održan od 5. do 25. novembra u Tržnom centru Džananović u Zenici. Cilj organizatora je da javnosti približe umjetnost.

Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenica zbog pandemije koronavirusa ove godine nije bilo u mogućnosti Aprilski salon organizovati u mjesecu aprilu, a s obzirom da im je cilj nastaviti tradiciju, ovogodišnje izdanje bit će otvoreno 5. novembra s početkom u 19 sati.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Društva likovnih umjetnika Muhamed Bajramović i Jasmin Kukavica kazali su da će i na ovom Aprilskom salonu biti predstavljeni individualne prakse umjetnika iz njihovih ateljea s različitim temama i tehnikama.

Radovi 11 umjetnika porijeklom iz Zenice koji su nastanjeni u BiH, Hrvatskoj, Francuskoj, Australiji, Njemačkoj i Holandiji u Zenicu još uvijek pristižu, a sve će biti spremno do svečanog otvorenja u Tržnom centru Džananović s idejom ulaska umjetnosti na svakodnevna mjesta koja građani posjećuju.

Selektor i kritičar ovogodišnjeg salona je Marin Ivanović koji je autor više od stotinu izložbi, 150 stručnih i naučnih tekstova te je član nekoliko stručnih organizacija za kulturu i likovnu umjetnost.

Prvo društvo likovnih umjetnika u Zenici je osnovano 1974. godine kada su u gradu čelika postojala samo tri umjetnika, a Aprilski salon je od tada do danas dobio epitet najuglednije likovne manifestacije u BiH koja prepuštena sama sebi i uz skromnu pomoć Grada Zenice uspijeva svake godine podići kulturu u ovom gradu te građanima predstaviti umjetnost priznatih slikara.