Narodno pozorište Sarajevo
0

April u znaku hitova

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo u aprilu će upriličiti pravu revija teatarskih hitova iz ove i prethodnih sezona produkcije Kuće na Obali.

Čak četiri puta u toku mjeseca bit će prikazana predstava Drame Narodnog pozorišta Sarajevo "Hamlet u selu Mrduša Donja, ili Hamlet zna što narod ne zna" Ive Brešana u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Nova predstava Opere Narodnog pozorišta "Ježeva kuća" Zlatana Vaude u režiji Ferida Karajice sa Dariom Vučićem kao dirigentom uveseliti će i male i velike gledatelje programa Kuće na Obali.

Domaći dramski pisci Predrag Kojović i Sead Trhulj imaju takođe svoje mjesto u repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo, pa će predstave Drame, rađene prema njihovim tekstovima "Sarajevska pozorišna tragedija" i "Dvojica na mostu" na velikoj i maloj sceni naći nove pobornike.

Na repertoaru Opere Narodnog pozorišta Sarajevo u toku aprila će biti prikazana i jedna od najpopularnijih Verdijevih opera "Traviata", kao i popularna izvedba Šekspirovog "Ričarda III", u režiji Gorčina Stojanovića.

Također, planirana je i premijera sarajevskog Baleta "Romeo i Julija", rađenoj prema partituri Sergeja Prokofjeva i Masisma Ranierija, a u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića, gosta iz Španije.

Svoj život nastavlja i jedna od najpopularnijih predstava Drame Narodnog pozorišta "Legenda o Ali-paši" u dramatizaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Uz predstavu "Građanin plemić" Molijera u režiji Larija Zappie na repertoaru su i popularne predstave Male scena En Face "Ponoćna igra" Dubravka Jelačića Bužimskog, "Gospođica Julija" Augusta Strindberga, kao i "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Gradimira Gojera.

Poklonici opere imat će priliku da uživaju i u opernoj duologiji Rajok Šostajovića i Gianni Schicchi Puccinia, kao i u baletnoj predstavi Coppelia, saopćeno je iz Narosnog pozorišta Sarajevo.