{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


April u Sarajevu ima poseban miris, boju, slike i sjećanja

F
5.4.2014. u 20:31
46
8
April u Sarajevu ima poseban miris, boju, slike i sjećanja
46
Izložbom “Sklonište” fotografa Jima Marshalla danas je u Historijskom muzeju BiH počeo program koji će i ovaj put predstaviti različite umjetničke formate s ciljem promoviranja kulture sjećanja.
Izložba je otvorena u sklopu multimedijalnog programa Festivala MESS „Modul memorije“.

April u Sarajevu, kako je istaknuto na otvaranju izložbe, ima poseban miris, boju, slike i sjećanja.

Umjetnički direktor Modula memorije i direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković kazao je da su izložene fotografije umjetničko djelo i dokumentarni materijal. Izložba fotografija Jim Marshalla pod nazivom "Sklonište“ na svojevrstan način nastoji očuvati sjećanja na tu riječ pisanu po sarajevskim zidovima tokom opsade.

Ta riječ mogla se vidjeti u cijelom gradu za vrijeme opsade, ali sad brzo nestaje i biva zamijenjena grafitima i novim fasadama.

Od manje od 80 primjera koje je fotograf bio u mogućnosti pronaći po cijelom gradu, mnogi su nestali zauvijek i postoje sada samo na fotografijama koje je Jim napravio.

Priče koje prate izložbu Sklonište omogućili su građani i građanke i sredstvo su prenošenja opstanka, humanosti, otpora, topline i ljubaznosti koje su oni iskazali tokom opsade. One opisuju atmosferu u kojoj neobično postaje sasvim normalno, rutina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: