Kultura
0

"Apocalypto" uskoro u kinima

Sarajevo-x.com
Kompanija Blitz Film i Video distribuciju u BH kino dvoranama nastavlja 21. decembra sa jednim od najočekivanijih filmova godina, a riječ je o novom remek djelu Oskarom nagrađenog reditelja Mela Gibsona, istorijskom spektaklu "Apocalypto".

Tvorac klasika „Hrabro srce“ i kontraverznog mega hita „Pasija“ donosi nam mitsko-akcionu avanturu koja oduzima dah, smještenu u vrijeme burnog kraja nekoć moćne civilizacije Maya. Nakon što mu idiličan život poremeti brutalna invazija, jedan će čovjek biti prisiljen krenuti na opasan put u svijet u kojem vladaju strah i ugnjetavanje i u kojem ga čeka mučna smrt. Igrom sudbine i nagnan ljubavlju prema svojoj ženi i obitelji, u očajničkom bijegu on će se pokušati vratiti kući i očuvati svoj način života.

Instinktivan, uzbudljiv i provokativan, film „Apocalypto“ odražava Gibsonovu ambicioznu viziju drevnog svijeta kakva dosad nije viđena na filmu, na vrlo dojmljiv način progovarajući o životu kakvim živimo danas. Film je snimam punih osam mjeseci u Katemakou (jednom od posljednjih ostataka prašume u Meksiku) i Verakruzu, sa glumačkom ekipom u potpunosti sastavljenom od autohtonog američkog stanovništva i na starom jeziku Maya.

"Apocalypto" je otvoren proteklog vikenda na prvom mjestu američke top liste najgledanijih filmova gdje je i pored rejtinga R (nije za osobe ispod 18 godina) i uz nepodijeljeno sjajne kritike u samo 2.500 kino dvorana ostvario zaradu od 15 miliona dolara., a jučer je dobio nominaciju za Zlatni Globus u kategoriji najboljeg filma sa neengleskog govornog područja.

Blitz film i video za ovo filmsko remek djelo planira do sada najabmiciozniji projekat distribucije u domaćim kinima a sve počinje svečanom BH premijerom u kinu Meeting Point 20. decembra u 19:30 ispred koje je kao organizator stao Sarajevo Film Festival. Sve prisutne zvanice na premijeri očekuje niz iznenađenja, a nakon toga će se od 21.decembra do 11. januara „Apocalipto“ simultano prikazivati u kinu Meeting Point u terminima od 18:30 i 21:00 sat te u multipleksu Kozara u Banja Luci. Za kraj Blitz film i video želi naglasiti svim gledateljima da film „Apocalypto“ sadrži scene eksplicitnog nasilja i da ga ne preporučuje osobama ispod 18 godina starosti i osobama slabih živaca.