Emotivna priča
197

Aplauz i ovacije na premijeri predstave "Majka ili sve lutke idu u raj" u SARTR-u

Klix.ba
Foto: Velija Hasanbegović
Predstava "Majka ili sve lutke idu u raj" autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović, sinoć je premijerno odigrana u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Emotivnu predstavu koja govori o odnosu majke i dviju kćeri publika je pozdravila aplauzom i stojećim ovacijama.

Porodični odnos majke i njenih kćerki uzrokovan je Munchausenovim sindrom koji je često prisutan, ali teško dijagnosticiran. Majka glumi paćenicu skrivajući promašeni život i manipulirajući kćerkama. Također, govori o mreži manipulatora koja nam određuje život, manipulaciji koja redizajnira stvarnost u koju počinjemo vjerovati iz straha te prebacivanju krivice na drugoga kako bismo sebe oslobodili grijeha.

"Tu su dvije djevojke koje majka drži u zatočeništvu. Lutke funkcionišu na istom principu kao psihodrama, a sestre ih koriste kao sredstvo suočavanja sa svim svojim traumama i strahovima i na taj način ih prevazilaze. Osnovna tema je manipulacija na raznim nivoima", kazala je Nedžma Čizmo.

U predstavi igraju Aneta Grabovac, Andrea Aković, Jasminka Požeg-Božuta i Kaća Hadžifejzović. Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, a scenski pokret Branko Banković. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš-Selimović, uz pomoć asistentice Melise Musić-Ajkunić na izradi scene i kostima i Naide Đekić na izradi maske. Muziku za predstavu potpisuje Kaća Hadžifejzović.

Reprizna igranja su 27. i 28. septembra u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati pozivom na 033/664-070 ili slanjem poruke na Facebook stranicu SARTR-a.