Kultura
0

Apel za pomoć NUB BiH sa Sajma knjige u Puli

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Puli je 2. decembra uz prisustvo velikog broja posjetitelja, književnika, izdavača, bibliotekara, zvaničnika, otvoren 17. po redu "Sa(n)jam knjige u Istri“, sa kojeg je upućen apel za osiguravanje sredstava za profesionalno i smisleno funkcioniranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

"Nevjerovatno je i sramotno da nakon 66 godina djelovanja, instituciju koju je osnovala BiH podržavaju i imaju osjećaj profesionalne i etičke obaveze, kolege i javnost iz susjednih republika - Hrvatske i Srbije, a da bh. državni dužnosnici nijemo posmatraju agoniju i, kako to u apelu stoji, "dokidanje temeljne ideje knjižnice kao polazišta svake umne, kulturne, stručne, obrazovne i proaktivne inicijative...“, navodi se u saopćenju NUB-a BiH.

Inicijativu za uvrštavanje ovog apela u program sajma pokrenuli su, kako se navodi, osviješteni knjižničari i solidarni kolege Slavica Kapuralin, knjižničarka; Tea Grujić, knjižničarka; Tijana Barbić-Domazet, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Pula i Magdalena Vodopija, direktorica Pulskog festivala knjiga i autora, a supotpisali Nikola Marković, predstavnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković“, Beograd; Dunja Saiter-Šverko, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Zagreb, kao i predstavnici Udruge knjižničara Republike Hrvatske, te Abdulah Sidran, književnik, i Boris Miletić, gradonačelnik Pule.