Pisali nadležnima
247

Apel Umjetničke galerije: Ovo je posljednji vapaj za pomoć, iscrpili smo sve rezerve

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iz Umjetničke galerije BiH (UG BiH) upućen je još jedan apel nadležnima ili, kako su to u svom pismu nazvali, posljednji vapaj za pomoć i podršku ovoj kulturnoj instituciji. Od vlasti traže potporu kako bi uspjeli sačuvati veliko umjetničko blago.

"Obraćamo vam se u ime Umjetničke galerije BiH na ovaj način, budući ga galerija već skoro trideset godina nema osnivača, upravni niti nadzorni odbor, pa shodno tome ni finansiranje s bilo kojeg nivoa vlasti, te tako nema ni adekvatne adrese kojoj bi se mogla obratiti za rješavanje svojih problema. Odgovor na obraćanje bilo kome pojedinačno je uvijek isti: niste naša nadležnost!", navodi se u pismu.

U nastavku podsjećaju kako Umjetnička galerija BiH postoji i djeluje već 75 godina.

"To bi u svakom normalnom društvu bio jubilej od značaja ne samo za kulturu, nego i za društvo uopće. Nažalost, mi smo taj jubilej dočekali i obilježili tako što smo uposlenicima podijelili posljednji novac koji imamo na računu za platu (inače skromnu, znatno manju nego su plate u ustanovama kulture kojima je osnivač Kanton Sarajevo npr.), i bez izgleda za bilo koji prihod prije aprila naredne godine. To znači da uposlenici više neće primati plate ni doprinose, neće moći ovjeriti zdravstvene knjižice za sebe i svoju djecu, da možemo očekivati isključenje struje, vode, plina, što bi rezultiralo katastrofalnim posljedicama po umjetničko blago koje čuvamo u našim depoima, a sve bi bilo još jedna ružna slika o stanju naše kulture i našeg društva uopšte", stoji u pismu.

Iz UG BiH ističu i kako su iscrpili sve svoje rezerve te kako ne mogu nastaviti dalje.

"Od ovog momenta, ako se ne pronađe neko rješenje, privremeno ili trajno, mi ne možemo snositi odgovornost za posljedice koje će nastati prestankom potpunog finansiranja ove ustanove i nebrigom društva za nju. Ovo je posljednji vapaj za pomoć i podršku", poručili su.

Ističu kako bi svaka palijativna finansijska pomoć bila od neprocjenjivog značaja, kao i da su privremena i trajna rješenja moguća, ali je o njima potrebno promptno otvoriti razgovore.

"Ukoliko se i ovaj put svi koji snose dio odgovornosti za stanje društva ogluše o ovaj naš vapaj, nastat će posljedice koje će biti teško ili nemoguće sanirati. Zato vas molimo da ovo naše pismo shvatite najozbiljnije i na njega odgovorite svjesni vlastite odgovornosti za nastalo stanje", zaključno je navedeno u pismu.

Otvoreno pismo upućeno je Zoranu Tegeltiji, Ankici Gudeljević, Zori Dujmović, Fadilu Novaliću, Edinu Forti, Samiru Avdiću, Benjamini Karić, Ibrahimu Hadžibajriću, Srđanu Mandiću, Hasanu Tanoviću, Semiru Efendiću, Nerminu Muzuru, Johannu Sattleru i Christianu Schmidtu. Potpisuje ga direktor UG BiH Strajo Krsmanović.