Kultura
0

Apel Gordane Anđelić-Galić za Stari most

FENA
Posljednjih dana bosanskohercegovačku štampu i cjelokupnu javnost preplavljuju vijesti o "vizionarskoj" misiji austrijskog umjetnika Michaela Puhringera koji je naumio ( i već prikupio 970.000 eura) da 'okuje' Stari most u Mostaru i na njega instalira svoj "umjetnički" rad sveukupne težine 14 tona.

Tim povodom oglasila se apelom i sarajevska umjetnica Gordana Anđelić-Galić.

"Kao arhitekt i umjetnik, Puhringer bi morao znati da je već sama simbolika ponovne izgradnje Starog mosta koji je tu stajao i spajao 450 godina, sama po sebi umjetnički čin i umjetnički rad koji najrječitije i najjasnije šalje poruku o neophodnosti i neminovnosti spajanja i zajedničkog življenja mostarskih građana.

Šta je stvarni cilj umjetnika: potreba da pomogne harmonizaciji međuljudskih odnosa u Mostaru? Zar time što će ulažući 970.000 eura u suvišnu i nepotrebnu intervenciju, svojim radom narušiti savršenu harmoniju Starog mosta? Puhringer bi trebalo da zna da je Stari most u srcu svakog Mostarca ma kojoj političkoj opciji ili „obali“ pripadao i da je bilo kakvo interveniranje na ovom neprocjenjivo vrijednom i od UNESCO-a zaštićenom spomeniku kulture samo kopanje po živoj rani.

Marketinški, umjetnik bi napravio odličan potez ma šta, 14 tona teško, stavio na jedan takav spomenik i u državi koja je prošla kroz sve strahote rata.

Zašto Puhringer ne pokuša zatvoriti Prater, mjesec dana ili godinu, koliko je planirao da stoji njegova instalacija na Starom mostu.

Pitam se također, šta planira umjetnik po završetku intervencije napraviti sa svojim radom? Ostaviti ga nama kao „kulturno naslijeđe“? Kako bi bilo da ga privremeno ili trajno postavi na jedan od mostova u Linzu, ili na St. Martin Kirche ili Staru Katedralu? Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi reagirala austrijska javnost na postavljanje „grbe“ u svome okruženju. Krajnje je vrijeme da se prekine praksa samovoljnog međunarodnog, u kooperaciji s domaćim art diletantima, postavljanja „ umjetničkih radova“ upitnog ili u najmanju ruku, umjetnički nevaloriziranog kvaliteta. Nakon što je BiH postala lager svakovrsnog hemijsko-biološkog, medicinskog, tehnološkog, elektronskog i drugog svjetskog ili bolje reći bjelosvjetskog otpada, spriječimo da to postane i u duhovnom pogledu.

Dovoljno je što smo se velikim dijelom sami doveli u situaciju da nam stranci, moraju donositi politička rješenja, ali ne dozvolimo da nam oduzmu kulturnu i duhovnu autonomnost i autentičnost! ", piše Gordana Anđelić-Galić, umjetnica iz Sarajeva.