Za djecu i odrasle
6

Aparat teatar počinje s emitovanjem predstave "Pinokio u nevolji"

L. K.
Predstava "Pinokio u nevolji" govori o avanturama Pinokija u modernom svijetu, a Aparat teatar upravo počinje s emitovanjem snimka predstave koja će zabaviti djecu, roditelje, odgajatelje i građane dobrih namjera.

Premijera predstave odigrana je u decembru 2010. godine.

Autor teksta i adaptacije je Aleš Kurt, režiju i koreografiju potpisuje Belma Lizde-Kurt, muziku i songove su radili Hamo Salihbegović i Nedžad Merdžanović, a kostime i scenografiju Sanja Džeba. U predstavi glume Snežana Alič, Irma Alimanović, Muhamed Hadžović i Edhem Husić, a muziku na violini i klaviru izvodi Ana Kobelja.

"Pinokio u nevolji" u izvedbi "Aparat teatra" je priča o usvojenom dječaku koji u svom odrastanju prolazi kroz razna iskušenja u koja ga uvlače osobe sumnjivog morala. Pinokio nailazi na različite probleme - školsko nasilje, narkomaniju, nasilje nad životinjama, pedofiliju, i čestu nemogućnost odraslih da govore istinu. Kroz priču se postavlja mnoštvo osjetljivih pitanja, ali i pomaže da se za njih nađu pravi odgovori. Glavni neprijatelj koji je savladan u ovoj predstavi je ustvari - kič. "Pinokio u nevolji" predstavlja osvježenje kada je u pitanju produkcija za djecu, a njen tekst, duhovit i poučan u isto vrijeme, najmlađi su pratili sa velikim zanimanjem.

Redateljsko-glumački par Belma Lizde-Kurt i Aleš Kurt su zajedno osnovali "Aparat teatar" sa kojim su realizirali nekoliko eksperimentalnih projekata. Prva velika predstava ove male i nezavisne teatarske kuće je upravo "Pinokio u nevolji".