Kultura
0

ANUBiH: Protest zbog promjene statusa Vjetrenice

FENA
Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) Božidar Matić uputio je pismo predsjedniku Državne komisije za suradnju s UNESCO-om Slobodanu Šoji u povodu jednostrane i neprihvatljive promjene statusa kandidata Vjetrenice na Privremenoj listi UNESCO-a kojeg je izvršila Komisija za nacionalne spomenike, saopćeno je iz ANUBiH.

Akademija nauka i umjetnosti BiH, službeni predlagač Vjetrenice za Svjetsku listu, zatražila je od Državne komisije za UNESCO da vrati Vjetrenici status kandidata prirodnog dobra, te izrazila nezadovoljstvo što je status najbogatije svjetske pećine na Privremenoj listi UNESCO-a promijenjen bez znanja Akademije.

Naime, Komisija za nacionalne spomenike jednostranim je aktom dodala Vjetrenici arhitektonski sklop sela Zavala te je tako promijenila u kandidata tzv. miješanog dobra.

U pismu predsjedniku Državne komisije za saradnji s UNESCO-om Slobodanu Šoji, predsjednik ANUBiH Božidar Matić ocjenjuje kandidaturu Vjetrenice kao prirodnog dobra vrlo važnom, jer je ona po broju endemičnih i ugroženih vrsta najbogatija pećina u svijetu.

Pokretanje inicijative da se ova špilja kandidira zajedno sa kulturnim dobrom kao mješovito naslijeđe znači ne samo gubitak utrošenog vremena nego pokazuje i opći odnos prema zaštiti prirodnih resursa.

Vjetrenica bi, vjerujemo, pokrenula kandidiranje i drugih objekata prirodnog naslijeđa u BiH za ovaj nivo zaštite, a ANUBiH sa svojim jedinicama (Odbor za prirodne resurse i Centar za karstologiju) može u cijelosti stručno izraditi kandidacijski dokument kao i druge kompleksne projekte valorizacija BH krša, navode iz Akademije.

Iz ANUBiH također ističu da je izgradnja zakonskog, financijskog i kadrovskog sistema zaštite prirode u BiH sada nužna, jer stižu zabrinjavajući izvještaji devastacije prirodnih vrijednosti, među kojim je, nažalost, i izvještaj o uništavanju endemičnih pećinskih vrsta u samoj Vjetrenici.