Kultura
0

Ansambl predstave "Pismo iz 1920." završio turneju po Sloveniji i Italiji

FENA
Ansambl predstave "Pismo iz 1920." Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uspješno je završio četverodnevnu turneju po Sloveniji i Italiji

BNP Zenica je gostovalo u Ljubljani, Trstu, Ptuju i Kranju s predstavom iz protekle teatarske sezone, a koja je rađena u koprodukciji s Internacionalnim teatarskim festivalom MESS.

O odličnom prijemu predstave kod publike i stručne javnosti u gostima svjedoči i velika medijska pozornost i odlične kritike nakon izvedbi.

Predstava je okarakterizirana kao smjela, provokativna i šokantna i bavi se suvremenim političkim temama, pitanjem nacionalne netrpeljivosti, minulim ratom, identitetom, ograničavanju sloboda i pri tome nikoga ne štedi.

Glumci u predstavi naglas izgovaraju imena ratnih zločinaca i profitera, postavljaju pitanja koja se smatraju "zabranjenim" i navodi gledaoca na preispitivanje samog sebe.

Ostvarivanje suradnje s evropskim teatarskim partnerima je ujedno otvorilo mogućnost za nastavak razmjena predstava i rad na zajedničkim projektima, a u toku su pregovori za ponovna gostovanja s ovom predstavom u Hrvatskoj, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću BNP-a.