Premijera u NP Tuzla
243

Ansambl predstave "Bistri vitez Don Quijote od Manche" briljirao na sceni

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na sceni Narodnog pozorišta (NP) u Tuzli večeras je premijerno izvedena predstava "Bistri vitez Don Quijote od Manche". Riječ je o komadu koji je po motivima dramatizacije romana Darka Lukića na daske koje život znače postavio beogradski reditelj Nikola Zavišić.

Ovo pozorišno ostvarenje rađeno je filmski, s puno tempa i ritma, a glumački ansambl nakon temeljitog rada briljirao je na tuzlanskoj sceni.

Prema Zavišićevim riječima, ideja komada je da ne prestanemo sanjati ono što želimo živjeti i u tom slučaju možda uspijemo u životu, s obzirom na to da su sve druge stvari, od politike, preko društva u velikoj mjeri zatvorene, odnosno zatvorene da funkcionišu bez nas.

"Kad sam dolazio ovamo čuo sam na nekoliko mudrih mjesta izreku da gdje prestaje logika počinje Bosna. To mi se u samom početku činilo pretjerano, ali sada mislim da ova predstava nije mogla naći bolje mjesto i bolje vrijeme da se desi nego u Tuzli. Ekipa ljudi koja je radila na predstavi zaslužuje orden", rekao je Zavišić.

Istakao je i da ansambl predstave kao sat funkcioniše na sceni, kao i da su glumci na kreativan način doprinijeli rediteljskom konceptu koji apsolutno podrazumijeva zajedničku igru i zajedničko istraživanje Miguela de Cervantesa, autora romana "Don Quijote de la Mancha".

Naglasio je i da svako u životu obavezno treba pročitati spomenuti roman, jer se radi o jednom utopisti koji se sam bori protiv zlih sila.

Uspješnu rolu u ovoj predstavi ostvario je i tuzlanski glumac Boris Balta koji je napravio zanimljivu paralelu današnjeg vremena i običnog čovjeka u BiH sa Cervantesom.

Cervantes je, ističe Balta, rođen u siromašoj porodici s sedmero djece, kao što je slučaj u mnogim bh. porodicama na selu.

"Išao je ratovati u Italiju, pa se vratio. Niko nije obraćao pažnju na njega, ni na njegove činove. Ostao je siromašan kao većina naroda u BiH, te je završio u zatvoru, gdje je počeo stvarati svoje najveće djelo", istakao je Balta, naglasivši da je komad napravljen na postmodernistički način te da su glumci i publika dobili priliku da vide pozorišnu predstavu na jedan drugačiji način.

Pored Balte, uloge u predstavi ostvaruju još i Adnan Omerović, Alisa Brkić, Dalibor Brkić, Elvis Jahić, Enver Hasić, Nina Terzić, Siniša Udovičić i Denis Hadžić koji se potpisuje i kao autor originalne muzike i dizajna zvuka.

Kostimografski posao u ovoj predstavi dodjeljen je Sari Lovrić-Caparin, dok su za scenografiju bili zaduženi Nikola Zavišić i Siniša Udovičić.

Inače, "Bistri vitez Don Quijote od Manche" prva je predstava koja je premijerno ove godine izvedena u NP u Tuzli, a pozorišni sladokusci uskoro će imati priliku po prvi put pogledati još jedno ostvarenje, odnosno "Čisto ludilo" u režiji Nine Kleflin iz Zagreba.