Kultura
0

Ansambl Gradskog teatra Ohrid s predstavom "Sretni dani"

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Ansambl Gradskog teatra Ohrid iz Makedonije u petak navečer će na sceni Narodnog pozorišta, gostujući u okviru Festivala "Sarajevska zima", izvesti predstavu "Sretni dani" Samuela Becketta s rediteljskim potpisom Gradimira Gojera.

Riječ je o tekstu koji, kao i cjelokupno djelo ovog irskog avangardnog pisca, dramatiste i pjesnika, nudi mračno gledište na ljudsku kulturu 20. stoljeća, te daje krajnje pesimističnu viziju svijeta, prikazujući život kao igru viših sila u kojoj je čovjek svedan na fiziološko i duhovno vegetiranje.

Glumica Jasmina Bilalović ocijenila je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da igrati Becketta u današnje vrijeme na našem podneblju predstavlja istinski podvig. Potcrtala je da je komad "Sretni dani" treća produkcija tog teksta na makedonskim scenama.

Govoreći o historiji Gradskog teatra Ohrid, direktor te kuće Goran Stojanovski podsjetio je da je ideja o zasnivanju ovog teatra nastala još 1993. godine, te da je time u ovom makedonskom gradu teatar formiran nakon 57 godina.

Predstava će biti izvedena u 20 sati.

Na konferenciji su se predstavili i članovi Emanat instituta iz Ljubljane koji su sinoć na sceni Cinemas kluba izveli performativni ples "Zamrznute figure".

Jedna od članica ovog instituta Maja Delak je navela da je performans baziran na elektronskoj muzici i snažnim tekstovima koji ukazuju na mnoge pošasti današnjeg društva, kao što su pojava hiperseksualizacije i pornifikacije, fetišizacije i konzumerizma.

Nastup na sceni Bošnjačkog instituta najavili su i članovi Noises X - Duo Messieri iz San Marina, koji će publici u 19 sati prirediti koncert sa saksofonom, udaraljkama i elektronskom muzikom.