Kultura
0

Ansambl "Camerata Academica" gostovao u Goraždu

FENA
U okviru manifestacije “Aprilski dani kulture” sinoć je u Goraždu gostovao ansambl Camerata Academica Goethe instituta BiH.

Koncert u Goraždu dio je državne turneje ovog ansambla po gradovima BiH.

Kako je kazala koordinatorica kulturnog programa Goethe instituta BiH Azra Salihbašić-Selimović, Kamerni ansambl Camerata Academica nastao je prije dvije godine na inicijativu maestra Teodora Romanića i Goethe instituta BiH. Njihova prva državna turneja organizirana je prošle godine. U okviru druge koja je u toku, željeli su gostovati i u Goraždu

“Cilj nam je pokazati da i u BiH imamo mlade talentovane muzičare koji mogu da sviraju modernu klasičnu muziku 20. stoljeća i noviju. Članovi ansambla su s područja cijele BiH, ima ih ukupno 17 uključujući i dirigenta Romanića”, pojasnila je Salihbašić-Selimović. Repertoar ansambla Camerata Academica je šarolik i njim su u okviru druge državne turneje do sada počastili građane Mostara i Trebinja. I malobrojna publika u Goraždu sinoć je imala priliku uživati u djelima Telemanna, Mendelssohna i Bacha, ali i djelu “Četiri skice za gudački orkestar” koje je komponovao sam Teodor Romanić, dirigent, kompozitor, pedagog i publicist, autor većeg broja kamernih kompozicija pretežno kamernog sastava, djela za hor i soliste.

“Postoji jedan niz kvalitetnih mladih muzičara koji do sada nisu imali neku posebnu mogućnost zajedno muzicirati. Sada se pružila prilika zahvaljujući Goethe institutu BiH. Naš repertoar je takav da se u prvom dijelu koncerta bavimo klasičnom muzikom - barok jer tu imamo Telemanna koji je čak preteča Bacha kao baroknog autora, onda je Mendelssohn kao romantičar i onda dolazim ja, to je već 200 godina kasnije”, istakao je dirigent Romanić.

Druga državna turneja ansambla Camerata Academica nastavlja se večerašnjim koncertom u Sarajevu, sutra su u Bihaću, a bit će okončana 10. aprila u Banjoj Luci.