Kultura
0

Annie Leibovitz izlaže privatne fotografije

Sarajevo-x.com
Poznata fotografkinja Annie Leibovitz fotografiše sve, od holivudskih zvijezda do kraljice, ali njena nova izložba otkriva više njenu ličnu stranu.

Pedesetosmogodišnja Leibovitz je oduvijek bila neuhvatljiva figura, a nova izložba otkriva intimnu priču njene porodice – uključujući rođenje njenih blizanaca putem surogat majke.

Više od 150 radova, napravljenih od 1990. godine bit će postavljeni u hronološkom redoslijedu u National Portraits Gallery, London. Otkrit će priču privatnog života, koja je u suprotnosti sa njenom slikom u javnosti.

Postoji nekoliko portreta njene ljubavnice Susan Sontag, spisateljice koja je umrla 2004. godine, nakon duge bitke sa leukemijom.

Fotografkinja je izjavila: “Ja nemam dva života. Ovo je jedan život i moje lične fotografije i radovi su dio svega toga”.

U izložbu će biti uključene fotografije na kojima za magazin Vanity Fair poziraju glumac Al Pacino i pisac William S Burroughs, prenosi Telegraph.

Sandy Nairne, direktor The National Portrait Gallery, je izjavila: “Ovo je veoma emotivno. Priče se odnose na njenu vezu sa Susan Sontag, zatim na smrt Sontag i na smrt njenog oca”.

Annie Leibowitz je postala glavni fotograf magazina Rolling Stone sa samo 24 godine, a u njene poznate fotografije ubrajaju se ona sa trudnom Demi Moore i sa Johnom Lennonom i Yoko Ono, pet sati prije nego što je bivši član grupe Beatles bio ubijen.