Mostar
0

Anja Suša dobitnica nagrade "Grozdanin kikot"

FENA
Međunarodni žiri u sastavu Vladimir Krušić (Hrvatska), Maria van Bakelen (Nizozemska), Ljubica Beljanski-Ristić (Srbija), Admir Glamočak (BiH) i Guy Williams (Velika Britanija) odlučio je da ove godine Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot" dobiju:

Anja Suša, režiserka, direktorica Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda.

Nagrada joj se dodjeljuje za mnogostruko, promišljeno i dosljedno djelovanje kojim značajno pomjera granice scenske prakse namijenjene mladima, za hrabro otvaranje institucije pozorišta za novo razumijevanje i prihvatanje pozorišta za djecu i mlade kao mjesta najprogresivnijeg teatra koje posjeduje visok umjetnički kvalitet, vrši edukativnu i vaspitnu funkciju u svojoj sredini, i svojim primjerom direktno utiče na druge.

Anja Suša istrajna je u obrani svoga pozorišnog stava, u čijem su fokusu mladi u suvremenim tokovima društva i njihovo pravo na kvalitetnu umjetnost, koja beskompromisno preispituje i obučava osnovnim pojmovima i trajnim civilizacijskim vrijednostima, stoji u obrazloženju nagrade.

Prof. dr. Radoslav Lazić, humanista, dramski pedagog i teatrolog iz Srbije.

Nagrada se dodjeljuje za cjelokupan višedecenijski rad i pregalaštvo na polju istraživanja teatrologije, teorije i pedagogije u dramskim umjetnostima, za trajan doprinos u podizanju svijesti o značaju pozorišta za djecu i postavljanju novih standarda za razvoj dramske kulture, naročito kroz traganje za estetikom, teorijom i istorijom lutkarske režije i pedagogije, a posebno kroz doprinos afirmaciji i uvođenju lutkarske umjetnosti i pedagogije u obrazovni sustav u širim regionalnim okvirima.

Naučne, stručne i umjetničke kompetencije, naučnoistraživački i stručni radovi prevedeni na više evropskih jezika, svrstavaju ga u jednog od najznačajnijih estetičara i propedeutičara našeg prostora i našeg vremena, navodi se u obrazloženju nagrade.

Ivica Šimić, glumac i reditelj iz Zagreba, umjetnički direktor kazališta za djecu i mlade "Mala scena" i generalni tajnik Međunarodne udruge kazališta za djecu ASSITEJ iz Hrvatske.

Nagrada se dodjeljuje za dosadašnji sustavan i inovativan rad na unapređivanju profesionalnog teatarskog stvaralaštva za djecu kako djelovanjem kazališta na čijem je čelu, tako i djelovanjem kroz međunarodne organizacije i oblike saradnje.

Pozorište Mala scena beskompromisno se bori, i u tome uspijeva, da angažirano komunicira s djecom i mladima kao ciljnom grupom kojima se prvenstveno obraća. U isto vrijeme, mladim autorima (glumcima, rediteljima, dramaturzima) pružaju šansu da svoje nove, svježe i drugačije ideje iznesu pred publiku. Seminarima, festivalima i forumima te izdavačkim projektima koje organizuje samostalno ili u saradnji s međunarodnim organizacijama i ustanovama, Ivica Šimić i "Mala scena" neprekidno otvaraju pitanja koja su od krucijalnog značaja ne samo za razvoj teatra za djecu i mlade u Hrvatskoj i regionu, nego i od značaja za umjetnost uopće.

Sead Đulić, režiser, direktor Centra za dramski odgoj Bosne i Hercegovine, urednik časopisa za dramu, teatar i odgoj "TMAČAART" i umjetnički direktor Mostarskog teatra mladih.

Nagrada mu se dodjeljuje za cjelokupan umjetnički, pedagoški i kulturni doprinos koji je ostvario u posljednjih trideset pet godina. Godine 1974. bio je jedan od pokretača Mostarskog teatra mladih, a 1975. festivala "Dani teatra mladih". Odmah nakon posljednjeg rata obje institucije, njegovom inicijativom, ponovno su uskrsnule iz ruševina razorenog Mostara promičući teatar, dramsku i teatarsku pedagogiju, stvaralačku suradnju te kulturu uzajamnog razumijevanja i poštovanja među narodima.

Sead Đulić osniva Centar za dramski odgoj Bosne i Hercegovine, započinje izdavati časopis "TmačaArt", pokreće školske teatarske smotre i festivale, razvija sustavnu dramsko-pedagošku edukaciju učitelja i mladih stvaralaca, inicira osnivanje odsjeka za glumu i dramsku pedagogiju na univerzitetu "Džemal Bijedić", kao prvoga takve vrste na području bivše Jugoslavije.

Konačno, 1996. godine ustanovljuje nagradu "Grozdanin kikot", koja u širokim međunarodnim razmjerima afirmira upravo povezanost teatra s odgojem te s humanističkim umjetničkim i društvenim angažmanom. Mostar je danas, zahvaljujući Seadu Đuliću, nezaobilazno susretište za mnoge mlade i stare teatarske stvaraoce i dramske pedagoge od Grčke do Nizozemske, od Rusije i Poljske do Italije i Velike Britanije.

Specijalnu Nagradu dobio je Međunarodni dječji festival "Šibenik" u povodu 50 godina djelovanja te za izniman doprinos promicanju umjetnosti za djecu, posebice svih žanrova izvedbenih umjetnosti.

Festival je prvi put održan 1958. godine i ubrzo se prometnuo u veliki i složeni festivalski mehanizam međunarodnog značaja postavši najvećim festivalom za djecu u ovom dijelu svijeta.

Utemeljena na tri nerazdružive komponente: djetetu, festivalskim zbivanjima i gradu, ta je multimedijalna kulturna manifestacija redovito bila svojevrsna smotra onog najboljeg u stvaralaštvu za djecu, kao i dječjem stvaralaštvu.

Temeljno je kulturološko i pedagoško opravdanje Festivala unaprjeđivanje estetskog odgoja djece i mladih i razvijanje svih umjetničkih oblika dječje kreativnosti. Brojni stručni skupovi, razgovori i radionice tretirali su različita područja scenskog odgoja i utjecaja umjetnosti na djecu. Svoje doprinose na tim skupovima ostavila su najeminentnija imena iz pojedinih područja, koja su, na temelju svojih znanstvenih, stručnih i praktičnih iskustava, raspravljala o estetskim, umjetničkim, odgojnim i društvenim odrednicama rada s djecom i umjetničkog bavljenja njom, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodjela Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot" bit će održana u Mostaru u nedjelju, 22. veljače, u Sali Muzeja Hercegovine u 19.30 sati.