Mlada crnogorska glumica
35

Anja Drljević: Nemam uzore u poslu koji radim, svako ima svoju nafaku

Piše: L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Anja Drljević se glumom bavi amaterski od malih nogu, a nedavno je sa crnogorske kročila na bh. scenu gdje se odlično uklopila i nastavila graditi karijeru. Do sada je glumila u nekoliko predstava, a ne boji se okušati ni ispred kamera.

Glumom se počela baviti veoma rano kada je amaterski glumila u jednoj teatarskoj grupi u Nikšiću. Tada je znala da je to nešto čime se želi baviti cijeli život te ju je prirodan slijed događaja doveo u Sarajevo gdje je upisala Akademiju scenskih umjetnosti.

"Ja sam od onih tipova koji mogu raditi samo ono što vole. Ne bih se mogla baviti nečim što istinski ne zadovoljava moje potrebe. Postoji puno svjetskih i naših glumaca koji sjajno rade svoj posao i od kojih može da se uči. Nemam konkretno nekog od uzora u poslu, mislim da svi imamo svoj put i da ne postoji neko opće pravilo. Što bi ovdje u Bosni rekli, svako ima svoju nafaku", započinje Anja.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na Akademiju se prijavila krišom, ali ju je mama podržala do kraja. Prije nego je primljena studirala je psihologiju koju je napustila bez razmišljanja kada je prošla prijemni na akademiji. Njena prva velika uloga bila je uloga Antigone u Narodnom Pozorištu u Sarajevu, a za nju je emotivno vezana te ističe kako joj je to jedan od omiljenih angažmana.

"Mada, još jedna od bitnih predstava za mene jeste "Crna Kutija" koju smo radili prema tekstu beogradske književnice Ane Đorđević, a koja je rađena po motivima italijanskog filma 'Perfetti Sconnoscuti'. Ta uloga je za mene od velike važnosti jer mi je omogućila da se predstavim i svojoj crnogorskoj publici", rekla je glumica.

U protekloj godini je radila na mnogo projekata. Glumila je u tri predstave i snimala seriju "Lud, zbunjen, normalan".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Godina 2018. je donijela lijepe stvari, a 2019. neću planirati unaprijed, jer nisam tip koji planira i odlučuje unaprijed, tako da ću prigrliti ono što momenat donese i nadati se najboljem", kaže Anja dodajući da, generalno gledajući, ima mnogo planova koji joj se vrte po glavi. Tek je na početku karijere i nada se dobrim stvarima.

Proteklih mjeseci učestvovala je u projektu "Pismo Djeda Mrazu", što je ustvari predstava koja je obišla veliki broj gradova u BiH. Anji je to prvi put da igra u dječijoj predstavi te ističe da se nije pokajala. Koncept Alt teatra opisuje kao malo drugačiji od ostalih te joj se sviđa što je imala priliku obići nekoliko bh. gradova igrajući ovu predstavu. Raduje je činjenica da su na ovaj način uspjeli obradovati mnogu djecu te to smatra plemenitom stranom svog posla. Naglašava da bi vrlo rado sve ponovila.

"Voljela bih da se promijene neke stvari na Balkanu što se tiče kinematografije. Bilo bi odlično kada bismo snimali filmove kakve smo snimali prije 20 i više godina, jer su ti filmovi bili kvalitetniji od ovih sada. Također, pojavljuju se mnoge serije i sapunice, a taj novac se može uložiti u kvalitetniji sadržaj kao što su filmovi i serije slični seriji "Vratit će se rode". Mislim da imamo mnogo talentovanih glumaca koji nemaju priliku da rade svoj posao", kaže mlada Crnogorka i napominje da bi pozorišta trebala otvoriti svoja vrata za mlađe generacije, jer je to budućnost glumačke profesije i u njih treba ulagati.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U seriji "Lud, zbunjen, normalan" glumi Zoricu te se pojavljuje u nekoliko epizoda.

"To nije velika uloga, a snimanje je bilo veoma zanimljivo. Iskreno, možda je malo sebično, ali ja zaista ne očekujem ništa. Nisam razmišljala kako će publika reagovati, bilo mi je bitno da dobro odradim svoj posao", kaže Anja.

Na setu je sarađivala s već poznatom glumačkom postavom serije, a ističe da joj je prijala saradnja s Mustafom Nadarevićem.

"To iskustvo je dragocjeno. On je jedan običan i skroman čovjek, vrlo jednostavan. Set je odlično organizovan i svi su profesionalni. Može se reći da sve funkcioniše kao jedna mašinerija. U takvim uslovima je lako stvarati, tako da nisam imala nikakvu tremu niti strah da neću uspjeti. Omogućili su mi sve uslove za stvaralaštvo", zaključila je naša sagovornica.

Kada ne radi, onda se trudi živjeti običan i jednostavan život. Jede, spava, čita i kuha. Kroz šalu dodaje da joj sve to olakšava činjenica da je Crnogorka i da uvijek može ležati i uživati u tome. Trudi se održavati razne hobije, ali sve uvijek zavisi od raspoloženja.