Nagrađivani film
10

Animirani film "Coco" o meksičkom muzičaru izazvao pomamu za gitarama u gradu Parachu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Salvador Meza pravi gitare od kada je bio dječak, ali njegove ruke nikada nisu radile brzinom kojom to radi otkako je prikazan film "Coco", piše AFP.

Meza (41), poznat je po izradi svojih gitara u meksičkom gradu Parachu, u kojem se umjetnički izrađene gitare proizvode još od 18. vijeka.

Međutim, nikada se u historiji ovog grada nije proizvodilo više gitara, a sve zbog filma "Coco", ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Golden Globes" za najbolji animirani film.

Radnja filma smještena je u Meksiko, a glavni junak je mladić Miguel, koji tajno želi postati muzičar, ali odrasta u porodici u kojoj je muzika zabranjena.

Sudbina je htjela da u njegove ruke dođe bijela gitara, sa zlatnim klinovima na vrhu i stilizovanom crnom lobanjom.

Lobanja, kao i sam film, povezana je sa meksičkim danom mrtvih, festivalom šarenih kostima, ukrasa i slatkiša tokom kojih se, prema njihovim vjerovanjima, mrtvi vraćaju da posjete život.

Režiser Li Unkrich kazao je da je film - "ljubavno pismo Meksiku", kojem je uzvraćena ljubav tako što je postao najveći film svih vremena za tu zemlju.

Animatori iz Pixara film su zasnovali na realnoj verziji gitare, koju je napravio zanatlija iz Parachoa. Potražnja za replikama sada je povećana.

"Obično iz kuće radim sa svojom suprugom i prijateljicom, ali sada moram pozvati svoju kumu, svog nećaka, mog rođaka", rekao je Meza kroz oblak piljevine u svojoj radionici.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Svi smo poludjeli zbog filma Coco", dodao je Meza.

Budući da je "Coco" premijerno prikazan u Meksiku 20. oktobra, Meza kaže da je od tada spavao tri sata noću i udvostručio produkciju gitara sa 50 na 100 gitara sedmično.