"Disati" najbolji film 17. SFF-a
0

FOTO+VIDEO / Angelina zaplakala dok je primala nagradu

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Angelina Jolie primila počasnu nagradu (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Slavna holivudska glumica Angelina Jolie nije mogla zadržati suze tokom primanja nagrade Počasno Srce Sarajeva, koju joj je uručio Miro Purivatra tokom ceremonije u Narodnom pozorištu.

Angelina je izgledala zaista ganuto nagradom koju je dobila, pa je počela plakati nakon dugotrajnog aplauza i ovacija gostiju i publike u Narodnom pozorištu.

"Hvala vam, počet ću plakati", rekla je Angelina što je izazvalo još jači aplauz nakon čega slavna glumica nije mogla suzdržati suze.

Angelina je izjavila kako je počašćena nagradom koju je dobila i da nikada do snimanja svog prvog filma u ulozi režiserke nije upoznala tako talentovane i disciplinovane umjetnike kao što su glumci sa ovih prostora.

Iz prvog reda bodrio je njen suprug, holivudski glumac Brad Pitt, koji je sjedio pored Mire Purivatre.

Među gostima je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Nagradu za najbolji film Takmičarskog programa igranog filma 17. Sarajevo Film Festivala dobio je austrijski film "Disati" reditelja Karla Markovicsa, u kojem glumi i Luna Mijović. Također, najboljim je proglašen glumac iz ovog filma Thomas Schubert.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu otišlo je u ruke Rumunke Ade Condeescu za ulogu u filmu "Loverboy", a Specijalnu nagradu žirija osvojio je reditelj Konstantin Bojanov za ostvarenje "Ave".

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je hrvatski reditelj Dalibor Matanić za film "Mezanin", dok su Specijalne plakete dodijeljene filmovima "Drugi dubl" i "Dove sei, amor mio".

Na radost domaće filmske publike Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je bh. reditelju Nedžadu Begoviću za ostvarenje "Mobitel", koji je prvi film u BiH u potpunosti snimljen mobilnim aparatom.

Nagrada za ljudska prava pripala je filmu "Ekumenopolis: Grad bez granica" reditelja Imrea Azema.