Rezime festivala
0

Angažirane i dinamične predstave na ovogodišnjem MESS-u

FENA
Sa dodjele nagrada (Foto: MESS.ba)
Sa dodjele nagrada (Foto: MESS.ba)
Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić najavio je danas u Sarajevu da će organizacioni tim već od sutra početi pripreme za naredno izdanje Festivala, koji će iduće godine proslaviti 50. rođendan.

On je na posljednjoj festivalskoj konferenciji za medije najavio da će od iduće godine MESS-ove predstave biti igrane, pored Sarajeva i Zenice, i u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

U ovogodišnjem je izdanju također i publika Goražda i Srebrenice, koja nema nijednu teatarsku kuću, mogla pogledati pojedine predstave iz festivalskog programa.

Mustafić je istaknuo da će od idućeg izdanja MESS u fokusu imati reafirmaciju programa za mlade reditelje i proširenje edukativnog nivoa.

U planu je i veći broj koprodukcija te samostalnih festivalskih produkcija.

"Najveći poklon Festivalu za rođendan bio bi njegovo ozvaničenje u MESS Teatar, odnosno zvaničnu pozorišnu instituciju, što je praksa mnogih velikih svjetskih festivala", smatra on.

Mustafić je završeni festival ocijenio kvalitetnim, naglasivši da je njegov program bio na liniji obećanog, donijevši iznimno angažirane i dinamične predstave.

Isto je mišljenje o ovogodišnjem festivalskom izdanju s Mustafićem podijelio i predsjednik Umjetničkog savjeta i selektor Festivala Giorgio Ursini Uršić, istaknuvši da 50. godišnjica predstavlja veliki uspjeh koji mali broj festivala u svijetu zabilježi.

Najavio je da je želja organizatora iduće godine dovesti deset najboljih svjetskih predstava i teatarskih imena, jer 50. festivalsko izdanje neće biti kompeticijsko, već svečarsko.