{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


André Malraux predstavlja spisateljicu Muriel Barbery

S
31.10.2009. u 18:15
0
0
André Malraux predstavlja spisateljicu Muriel Barbery
0
André Malraux predstavlja spisateljicu Muriel Barbery
Centar André Malraux, u okviru 10. Evropskih književnih susreta, u subotu 7. novembra u Gradskoj biblioteci Travnika predstavit će roman djelo "Otmjenost ježa" spisateljice i profesorice filozofije Muriel Barbery.
Muriel Barbery rođena 1969. godine u Casablanci, Maroku. Već prvi njezin roman «Poslastica», izdan 2000. godine, preveden je na dvanaest jezika. Drugi roman «Otmjenost ježa» (2006.) bio je izdavačko iznenađenje i rijetko dobro napisani bestseler. Postiže golem uspjeh u Europi i svijetu, preveden je na više od trideset jezika u milionskom tiražu, te je autoricu uvrstio u sam vrh savremene francuske proze.

Roman Muriel Barbery ''Otmjenost ježa'' plijeni od prve stranice svojim neočekivanim zapletom, paradoksima, osjetljivim, dubokim i smiješnim likovima. Posjeduje nevjerojatnu plastičnost kojom dočarava život, a prodirući u bit ljudskih odnosa, topao je i duboko human; književnosti daje nadu.

Događa se u jednoj buržujskoj pariškoj zgradi u sedmom okrugu s glavnim likom kućepaziteljice koja čita filozofske knjige i romane, a pred stanarima koje svaki dan susreće glumi analfabetizam, ne bi li je ostavili na miru. Strastveno voli Tolstoja i rusku književnost, a Husserlovu fenomenologiju iščitala je uz Mahlerovu glazbu.

Mimo svih konvencija, ona se vezuje za gospodina Ozua, bogatog Japanca, koji je poziva je na večeru, te za Palomu, djevojčicu od dvanaest godina, nadarenu i suicidalnu. Malo pomalo, stvara se čipka tananih ljudskih odnosa. Roman razbija klišeje i donosi ipak optimistično viđenje jednog društva u kojemu socijalni okviri i granice nisu presudni za istinsko prožimanje ljudskih bića; u kojemu su odbačeni postavljeni u središte pariškog mikrokozmosa.

Inteligentan, malo karikaturalan, ali suptilan i duhovit, roman Muriel Barbery svojom otmjenošću predstavlja štit od najezde ambijentalne prostote današnje proze, te donosi osvježenje u zamornu recepciju industrijaliziranog i komercijaliziranog romana koji njome prevladava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: