Kultura
0

"Anđeo Srebrenice" nominovan za "Erasmus Euro Media Awards 2011"

FENA
Film "Anđeo Srebrenice" nominovan je za Erasmus Euro Media Awards 2011.

Na svečanoj ceremoniji koja će se održati 14. oktobra u Beču, u kongresnoj sali Federalne kancelarije Republike Austrije, film će dobiti nagradu "Euro Media Seal of Approval".

Nagrada sama po sebi je certifikat kvalitete, s obzirom da film zadovoljava visoke standarde ESEC žirija.

Takođe film je u isto vrijeme nominovan za Erasmus Euro Media Grand Award, Special Awards, Medals of Exellence, a dobitnike nagrada će žiri proglasiti na samoj ceremoniji. Krajem ovog mjeseca film će biti prikazan u takmičarskom programu na XVI Internacionalnom TV Festivalu u Baru, Crna Gora, koji se održava od 26. do 30. oktobra.

Svjetsku premijeru film je doživio 25. juna na Colorado Film Festivalu, a BH premijera je bila na Sarajevo Film Festivalu.

Film "Anđeo Srebrenice" je kompletiran 15 novembra 2010. Ovo je prvi profesionalni film mladog reditelja Ade Hasanovića, koji je student druge godine režije na sarajevskoj filmskoj akademiji. Snimanje filma je podržala njemačka Fondacija Schüler Helfen Leben SHL sa sjedištem u Sarajevu. Produkciju filma je radila jedna od najpoznatijih marketinških agencija u BiH, Via Media iz Sarajeva. Projekcija anđela je bila u liku balerine Samre Mlinar iz Sarajeva.

Film govori o jednom savršenom danu u Srebrenici danas. Gradu koji i danas pati od posljedica rata. Anđeo nam svojim baletskim plesom i pokretima otkriva prepoznatljive dijelove grada, kao i Memorijalni centar u Potočarima, te tako stvara imaginarnu sliku života u Srebrenici, nekada i sada.

“Razlog snimanja filma je moja želja da kroz umjetnost doprinesem razvoju grada Srebrenice i Bosne i Hercegovine, te želim ići u korak sa svjetskim trendovima. Film je dosad promovisan u Srebrenici, Amsterdamu, Torinu, Bolzanu, Meranu, Veneciji, Rimu, New Jerseyu, Hamburgu, Puebli i drugim gradovima. Najveću podršku za realizovanje filma mi je pružio gospodin Berin Tuzlić", rekao je reditelj filma Ado Hasanović.

"Kratki film Ade Hasanovića o genocidu u Srebrenici 1995. predstavlja izbrušeni umjetnički dragulj. Kada je tragedija prevelika da bi je ljudska osjećajnost pojmila, samo nam poetska metafora i muzika može pomoći da shvatimo šta je jedno ljudsko biće sposobno uraditi drugome", naveo je među ostalim Robert Golden, pisac, reditelj i producent iz Velike Britanije.