Balerina Samra Mlinar kao anđeo
0

VIDEO / "Anđeo Srebrenice" na Colorado Film Festivalu

Sarajevo-x.com
Film "Anđeo Srebrenice", prvi profesionalni film mladog reditelja Ade Hasanovića, koji studira režiju u Sarajevu, imat će svoju američku premijeru 25. juna na Colorado Film Festivalu.

Snimanje filma je podržala njemačka fondacija "Schüler Helfen Leben", sa sjedištem u Sarajevu. Produkciju filma je radila Via Media iz Sarajeva, a projekcija anđela je bila u liku balerine Samre Mlinar iz Sarajeva.

Film govori o jednom savršenom danu u Srebrenici, gradu koji i danas pati od posljedica rata. Anđeo nam svojim baletskim plesom i pokretima otkriva prepoznatljive dijelove grada, kao i Memorijalni centar u Potočarima, te tako stvara imaginarnu sliku života u Srebrenici, nekada i sada.

“Razlog snimanja filma je moja želja da kroz umjetnost doprinesem razvoju grada Srebrenice, te želim ići u korak sa svjetskim trendovima. Film je do sada promovisan u Srebrenici, Amsterdamu, Torinu, Bolzanu, Meranu, a bh. premijera se očekuje za vrijeme Sarajevo Film Festivala", rekao je reditelj filma Ado Hasanović.

Za prvi film "Ja sam iz Srebrenice" dobio je specijalno priznanje u kategoriji studentskog filma na 6. Internacionalnom festivalu kratkog filma u Mostaru 2008. godine .

Robert Golden, pisac, reditelj i producent iz Velike Britanije za Hasanovićev film je rekao: "'Anđeo Srebrenice', kratki film Ade Hasanovića o genocidu u Srebrenici 1995. predstavlja izbrušeni umjetnički dragulj. Kada je tragedija prevelika da bi je ljudska osjećajnost pojmila, samo nam poetska metafora i muzika može pomoći da shvatimo šta je jedno ljudsko biće sposobno uraditi drugome. Ovaj film sa svojim delikatnim slikama i uistinu predivnim kontrastom između gracioznosti i rafiniranosti balerine te brutalno uništenog grada posjeduje nadrealnu i odvojenu duhovnu kvalitetu koja nam se direktno obraća. Kada shvatimo da je balerina duh u posjeti koji je oboren veličinom tragedije gledatelj biva savladan užasom. Ovaj film je svjedočanstvo o transformativnoj snazi umjetnosti i trebao bi biti u slavu Ade i drugih mladih umjetnika iz grada da se napokon suoče, apsorbuju i odmaknu od prošlosti. Bravo."